Home » Nieuws

Nieuws

Chocolade suikerbrood

Om een anders-dan-anders brood te maken heb je helemaal niet zoveel nodig. Ik had een pak kant-en-klare mix voor een krentenbrood gekregen, maar ik had geen krenten. In plaats daarvan deed ik een handvol greinsuiker en wat stukjes pure chocolade door het deeg. En voilà, een heerlijk chocolade suikerbrood!

Lees meer »

Boffert met kaneelsuiker

"Heb je 'm nou laten áánbranden??" vroeg mijn moeder verschrikt, toen ik haar een foto appte van deze boffert. Dat was natuurlijk niet zo - de donkere bovenkant is een laag gesmolten kaneelsuiker, en die maakt het juist extra lekker! 

Lees meer »

Chocolade crème cakerol

"Ooh, ben jij Sytske, van het bakken? En is dát dan jullie zoon die ook zulke lekkere dingen maakt?" In de afgelopen weken heb ik die vraag meerdere keren gekregen van mensen die ik leerde kennen. Dat blijft heel gek, haha! Dat je zelf die ander nog helemaal niet kent, maar dat zij jou wél (soort van) kennen. 

Lees meer »

Brownie chocolatechip cookies

Ik vertelde laatst al eens dat één van onze jongens zo aan het bakken is geslagen, hè? Nou, dat doet 'ie nog steeds! Hij is gek op chocolade, en dus wilde hij laatst de brownie chocolatechip cookies maken. Beter kon bijna niet: brownies én chocolate chip cookies!Maar hij bedacht toch een manier waardoor ze nóg lekkerder werden. Hij vond namelijk in de kast nog een pakje chocoladeglazuur. En dat kon er prima bovenop, vond hij! En daar had hij helemaal gelijk in :-)Het recept kun je hier vinden!

Lees meer »

Hazelnootschuimtaart

Er was er één jarig, hoera, hoera... en precies op zijn verjaardag zat onze jongste ziek thuis met corona! Dat is dan wel dubbel pech hebben hè. Enige voordeel daarvan was dat we deze hazelnootschuimtaart, waar hij om had gevraagd, niet met visite hoefden te delen. :-) En gelukkig is Hessel intussen weer helemaal beter!Twee weken later deden we een nieuwe poging om zijn verjaardag te vieren: toen was er hier thuis niemand ziek, maar in de rest van de familie wél! Dus toen hadden we opnieuw heel veel taart om zelf op te eten, dit keer een appelkruimeltaart en een monchoutaart. We hebben voorlopig dus wel even genoeg taart gehad...! 

Lees meer »

Crueslikoekjes

Ik bakte net drie bakplaten vol met koekjes :-D en hoe zijn jullie het weekend begonnen? Deze cruesli koekjes heb ik echt al heel vaak gebakken. Ideale koekjes om oude cruesli mee op te maken. Wij hadden nog een blik met wat zacht geworden cruesli staan. Niet zo heel lekker meer in de yoghurt en melk, maar heerlijk in deze knapperige koekjes! En de koekjespot is meteen weer gevuld (nou ja, eigenlijk past het er niet allemaal in één keer in, haha.)Het recept kun je hier vinden. 

Lees meer »

Slagroomtaart

Mijn vader was onlangs jarig en hij vroeg aan onze Wander (12): "Vind jij het ook leuk om een taart voor mij bakken?" Dat hoefde hij maar één keer aan Wander te vragen! Het moest iets met slagroom worden, dus Wander maakte een slagroomtaart. Is 'ie niet mooi geworden?Eerder maakte Wander een fondanttaart, dus hij wist al hoe je biscuitdeeg bakt. De rest van het werk voor de slagroomtaart vond hij daarna véél makkelijker dan wat je voor een fondanttaart nog moet doen. Slagroom werkt wat makkelijker dan fondant! Mijn vader was erg blij met de taart, die ook prima smaakte. Voor herhaling vatbaar dus!

Lees meer »

Mini chocoladetulbandjes

Cake in een tulbandvorm. Ik kan er niks aan doen, maar als ik dat zie loopt het water me meteen al in de mond. Zo'n tulband heeft gewoon wat meer dan een gewone cake - ook al is de cake qua ingrediënten precies hetzelfde!Een gewone tulbandcake is alleen zo groot (al is dat met de jongens hier thuis meestal niet zo'n probleem, de cake komt toch wel op). Met van die kleine tulbandvormpjes bak je gewoon net zoveel eenpersoonscakejes als je nodig hebt. Ik deed ook wat greinsuiker door de cakejes. Dat geeft er, samen met de kaneel, een beetje een suikerbrood-smaak aan. Lekker!

Lees meer »

Fondanttaart

Deze fondanttaart is niet door mij gemaakt, maar is gebakken door onze Wander (12)! Hij heeft de smaak van het bakken helemaal te pakken en wil het ene na het andere maken. En in de categorie 'waarom makkelijk beginnen als het ook moeilijk kan' besloot hij dat hij meteen maar voor een ingewikkeld project wilde gaan: een fondanttaart. Vinden jullie 'm niet mooi gelukt?Wander zit in 1 VWO en heeft daar twee favoriete vakken: gymnastiek & verzorging! Dat zijn echt totaal niet de verzorgingslessen zoals ik die vroeger kreeg - het enige wat ik daarvan heb onthouden is hoe je de wasvoorschriften in kledinglabels moet lezen (ook handig natuurlijk, daar niet van). Bij deze lessen verzorging gaan ze ook koken en bakken! Super leuk, ik wilde dat ik dat vroeger ook had gehad. Alles wat daar in de les wordt gebakken, maakt Wander bij thuiskomst direct nóg een keer. Vaak ook nog gewoon uit zijn hoofd! En daarna wil hij dus meteen door naar andere recepten, die hij bijna helemaal zelf zelf maakt. Hij weet inmiddels trouwens wel waarom ik niet zo vaak een fondanttaart maak, want ook Wander had ruzie met zo'n enorme lap fondant. Daar kwamen natuurlijk toch wat scheurtjes en rimpels in. Maar goed, voordat ik überhaupt een foto kon maken van de hele taart had hij 'm al lang aangesneden om er een stuk van op te eten! Haha. :-D Ik moet wel een beetje oppassen wat ik hier schrijf, want Wander leest ongetwijfeld mee :-)Het recept voor fondanttaart kun je hier vinden.

Lees meer »

Kruimelkoek met jam

Vanochtend kwamen twee vriendinnen bijkletsen, en dus had ik gisteravond een lekkere koek gebakken. Deze kruimelkoek met jam is echt supersimpel om te maken: je bent langer bezig met alle ingrediënten bij elkaar te zoeken, dan dat je aan het mixen bent. Je kunt er allerlei soorten jam voor gebruiken. Lekker makkelijk dus!Ik maakte deze koek al veel vaker; het basisrecept kun je hier vinden. 

Lees meer »

Hazelnootpasta

Zelf hazelnootpasta maken is helemaal niet ingewikkeld. Je hebt alleen een goede keukenmachine of koffiemolen nodig zodat je de hazelnoten kunt vermalen. De jongens vonden alleen al de geur van de verse pasta heerlijk!

Lees meer »

Mini aardbeiensloffen

Afgelopen week liep ik eindelijk zomaar weer eens een Blokker binnen en daar kwam ik  mini sloffenvormen tegen. Onweerstaanbaar natuurlijk! Die gingen dus mee naar huis en hoewel ik er eigenlijk iets anders mee wilde bakken, riepen de mannen hier luidkeels om aardbeiensloffen. :-)De sloffenvormen hebben een lengte van 16-21 cm. Je kunt de vormen uittrekken tot een langere vorm, maar ik liet beide vormen zo klein mogelijk. Ik gebruikte een half recept voor aardbeienslof. Als je alle ingrediënten houdt zoals in dat recept (ook de ingrediënten voor de sloffenbodem), dan kun je dus met deze minivormen 4 sloffen bakken. De baktijd voor de sloffenbodem blijft gelijk. Houdt de kleur van de bodem wel even in de gaten tijdens het bakken. 

Lees meer »

Papayakoekjes met walnoten

In muesli met gedroogd fruit zoek ik altijd naar de stukjes papaya, want die vind ik het lekkerst! En ik bedacht dat je met papaya vast ook lekkere koekjes kunt bakken. Ik maakte er stevige ronde koekjes van met zoete stukjes en walnoten er in. De mannen hier thuis waren er eerst nogal sceptisch over, maar toen ze uiteindelijk eentje hadden geproefd was de hele lading koekjes binnen twee dagen op! 😆

Lees meer »

Zebracake

Een zebracake stond al heel lang op mijn to-do-lijstje, maar het kwam er steeds maar niet van. Ergens had ik misschien in mijn hoofd dat het heel ingewikkeld was. Dat valt echt reuze mee: het is super simpel, maar je moet er alleen een beetje geduld voor hebben!

Lees meer »

American cookies

🍪 Koekjes bakken is een heerlijk klusje voor in het weekend, vinden jullie ook niet? Deze American cookies zijn lekker knapperig en er zitten dikke stukken chocolade in. De jongens vonden ze heerlijk, al hadden ze één opmerking: er had wat hen betreft nog wel wat meer chocolade in gemogen! 🍫😄

Lees meer »

Suikerbroodje

🍞 Dit was een heel makkelijk suikerbroodje! 😊 Ik maakte 'm namelijk met een broodbakmix voor krentenbrood dat ik had gekregen. Maar ik had geen krenten, dus in plaats daarvan deed ik er parelsuiker en kaneel door. En voilà! Een lekker suikerbroodje. Niet zo lekker als mijn helemaal zelfgebakken suikerbrood, maar hij kon er prrrrima mee door 😋😋

Lees meer »