Pepernoten

Ik zeg heel vaak 'pepernoten' als ik het over kruidnoten heb. Maar er zit een behoorlijk verschil tussen die twee: échte pepernoten zijn een beetje taai en smaken heel anders. Ik vind ze lekker, jullie ook?
 
Pepernoten smaken naar taai taai & dat is helemaal niet zo gek, want die maak je met een soortgelijk deeg. Ik ben trouwens niet echt fan van taai taai, die vind ik meestal wat te groot. Maar af en toe een pepernoot uit de pot snoepen vind ik wél erg lekker :-)

En kruidnoten, die zijn kleiner, donkerder qua kleur, knapperiger & smaken meer naar speculaasjes. Hoewel ik pepernoten lekker vind, zijn kruidnoten echt onweerstaanbaar. Vooral die met chocolade... oooh, ik kan het elk jaar meestal nog een maand volhouden om ze níet te kopen, maar in oktober ga ik gegarandeerd voor de bijl! :-D

Pepernoten zelf maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Het is zelfs nog simpeler dan kruidnoten: daar moet je nog balletjes van draaien, terwijl je pepernotendeeg gewoon in één keer in blokjes snijdt. Maar kruidnoten zelf maken is ook nog steeds makkelijk hoor! Het recept daarvoor staat hier. Leuk om met kinderen te doen!  

Ingrediënten voor een bakplaat vol

 • 175 gram honing
 • 75 gram keukenstroop
 • 1 middelgroot ei
 • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
 • 1 theelepel anijszaad
 • snuf zout
 • 375 gram patentbloem
 • 7,5 gram bakpoeder
   

En zo maak je ze

 1. Roer met een pollepel de honing, stroop, het ei, de koekkruiden, anijszaad en zout door elkaar.
 2. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het met je handen tot een soepel deeg.
 3. Leg het deeg op een stuk plastic folie, druk het uit tot een platte deeglap en dek daarna helemaal af met het folie. Je kunt er ook een deegbal van maken, maar dan maak je het jezelf bij stap 4 een stuk moeilijker. Rol maar eens een harde en koude deegbal uit met een deegroller! :-) Leg het deeg 1-2 uur in de koelkast om op te stijven.
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
 5. Haal het gekoelde deeg uit de koelkast, rol het zo nodig tussen twee vellen bakpapier nog wat verder uit en snijd er daarna blokjes of reepjes van.
 6. Leg de blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat, schuif in de oven en bak de pepernoten in 10-15 minuten gaar.
 7. Laat de pepernoten afkoelen op een rooster. 

 
Het recept voor deze pepernoten vond ik op isgeschiedenis.nl. Ik paste het recept aan & verving het zelfrijzend bakmeel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Marga
2 jaar geleden

Beste Syts,

Wanneer je wilt dat de pepernoten nog lekkerder worden, kun je het deeg het beste een hele nacht in de koelkast leggen. Op die manier trekt de smaak nog beter in het pepernoten deeg en zijn ze nog lekkerder, mmm.....

Groetjes,

Marga