Witte broodjes

Deze warme broodjes bakte ik voor onze jongens: die willen namelijk geen pittenbrood (op de jongste na, dan), maar simpele witte bolletjes vallen altijd in de smaak!  

Voor onszelf bakte ik deze zachte meergranen bolletjes. Wij houden wel van donker brood met veel pitten. Maar goed, op onze jongste na wordt meergranen brood dus niet gewaardeerd door onze jongens. Geeft niet; dan bakken we wel twee verschillende soorten broodjes. Kleine moeite die zeker wordt gewaardeerd door de mannen!

Ingrediënten voor 6 kleine bolletjes

 • 160 gram tarwebloem
 • 3 gram zout
 • 2,5 gram instant gist
 • 100 ml handwarm water


En zo maak je ze

 1. Roer de bloem en het zout door elkaar. Meng daarna de gist er door heen. 
 2. Voeg het water toe en kneed met je hand in 10 minuten tot een soepel deeg (of laat je standmixer het werk doen). 
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Stort het deeg er op en druk met je platte hand de lucht er uit. Maak een ronde lap van het deeg.
 5. Snijd met een deegsteker de deeglap in 6 even grote pizzapunten. Bol elke punt op tot een klein bolletje. 
 6. Leg de deegballen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de bakplaat met plastic en laat de broodjes bij kamertemperatuur nog een uur rijzen, totdat ze twee keer zo groot zijn.
 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Bak de gerezen broodjes in 15-18 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen op een rooster.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.