Koffiecrumblecake
Wist je dat je met koffie ook heel lekkere cake kunt bakken? Met een beker ijskoffie maakte ik deze koffiecrumblecake. Ook de jongens (die uiteraard niet van koffie houden) vonden 'm lekker!
Je proeft de koffie trouwens wel terug in de cake, dus als je absoluut geen koffiedrinker bent vindt je deze cake misschien ook wel niet lekker. Maar aan de andere kant: wie kan nu een plakje cake met zo'n heerlijke dikke laag kruimels er boven op laten staan? Ik niet, hoor!
Ingrediënten voor 1 cake
- 80 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1 middelgroot ei
- 175 ml koude koffie (ik gebruikte Starbucks Almond Plant-based Iced Coffee, maar andere koffie kan ook)
- 225 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 0,25 theelepel baking sodia
- 0,25 theelepel zout
Voor de crumblelaag:
- 50 gram bloem
- 50 gram witte basterdsuiker
- 0,25 theelepel kaneel
- 50 gram koude roomboter
- 50 gram walnoten, in stukjes gehad
En verder:
- poedersuiker
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik van ca. 11 x 21 cm met bakpapier.
- Mix de suiker en boter met een mixer door elkaar. Mix daarna het ei en de koffie er door.
- Roer de bloem, bakpoeder, kaneel, baking soda en zout door elkaar. Mix dit door de rest van het beslag.
- Giet het beslag in het bakblik.
- Kneed alle ingrediënten voor de crumble met je handen tot een kruimelig deeg en strooi dit over het cakebeslag.
- Bak de cake in 50-60 minuten gaar in het midden van de oven. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.
- Haal de cake uit de oven en laat hem in het blik afkoelen. Haal hem niet meteen uit het blik: als de cake warm is, is hij namelijk ook een stuk zachter en breekt hij veel sneller door midden.
- Als de cake helemaal is afgekoeld kun je nog wat poedersuiker over de cake strooien.
Reactie plaatsen
Reacties