Gevlochten maïsstokbrood met zuurdesem

Dit gevlochten stokbrood maakte ik met maïsmeel & zuurdesem. Een combinatie die ik nog niet eerder had geprobeerd, dus het was even afwachten wat het resultaat zou zijn! De vorm was een beetje anders dan ik had verwacht, maar de smaak was prima. :-)

Maïsmeel is best lastig meel om mee te werken. Het is vrij grof qua structuur en je hebt zeker bloem nodig om het mee te mengen, zodat je ook echt een goed deeg krijgt dat wil rijzen. In dit stokbrood gebruikte ik bijna 50% maïsmeel en dat was te merken: het deeg bleef vrij bros. 

Echt in de hoogte rijzen deed het deeg ook niet - 's nachts in de koelkast was het sowieso niet gerezen; pas toen ik het de volgende ochtend bij kamertemperatuur weg zette, ging het rijzen. Maar dat ging vooral in de breedte, en niet in de hoogte! :-) Niet dat dat heel erg was, want een stokbrood hoeft natuurlijk ook niet heel erg hoog te zijn. 

Het allerbelangrijkste was natuurlijk hoe het stokbrood uiteindelijk smaakte, en dat was prima! Maar ik ga er (uiteraard) wel verder mee experimenteren. De volgende keer nog een beetje meer sleutelen met de verhouding maïsmeel, zuurdesem & bloem... dat zijn leuke projecten, daar houd ik wel van! 

Ingrediënten voor 1 stokbrood

 • 290 gram tarwebloem
 • 240 gram maïsmeel
 • 9 gram zout
 • 330 gram actieve zuurdesemstarter
 • 250 ml handwarm water

 

En zo maak je 'm

 1. Roer de bloem, het meel en zout met een garde door elkaar. Meng in een andere kom de zuurdesemstarter en het water door elkaar.
 2. Doe beide mengsels bij elkaar en kneed het met je hand of met een standmixer in een minuut of 10 tot een samenhangend deeg. Het deeg blijft vrij kruimelig.
 3. Verdeel het deeg in 3 even grote stukken. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol elk deegstuk uit tot een lange sliert. 
 4. Druk de punten van de drie slierten in elkaar en vlecht het deeg daarna tot een zo lang mogelijke vlecht. Druk de uiteinden in elkaar en vouw ze een beetje naar onder het deeg, zodat je het uiteinde niet meer ziet. Doe dat ook bij het beginpunt van de vlecht.
 5. Leg de vlecht voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een theedoek. 
 6. Laat het deeg bij kamertemperatuur 4-5 uur rijzen. Of leg het deeg een nacht in de koelkast, en laat het daarna nog 60-70 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
 7. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 8. Bak het brood in 30-35 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.