Rozijnen-vijgenbrood

Dit is zo'n heerlijk brood! Lekker zacht en luchtig & gezoet door rozijnen en vijgen. Kun jij dit weerstaan?

En dan te bedenken dat ik nog niet eens zo heel lang geleden helemaal niet van krenten- en rozijnenbrood hield. Of een kerstbrood met amandelspijs - ook al zo vreselijk! Beetje gek, want ik hield wel van rozijnen, amandelspijs en brood. Maar gelukkig is dat inmiddels toch nog goed gekomen. Want dit is heerlijk!

De vijgen geven er een extra lekkere zoete smaak aan. Met alleen een laag roomboter er op is dit al heerlijk, maar je kunt er natuurlijk ook een plak kaas op leggen. Of een laag jam. Of combineer het met een zuivelspread met schijfjes tomaat en komkommer. Ik vind het allemaal lekker... 

Ingrediënten voor 1 brood

Voor de vulling:

 • 280 gram rozijnen
 • 220 gram gedroogde vijgen, in stukjes

Voor het brood:

 • geraspte schil van 1/3 citroen
 • geraspte schil van 1/3 sinaasappel
 • 10 gram suiker
 • 600 gram tarwebloem
 • 8 gram zout
 • 9 gram droge gist
 • 40 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 160 gram lauwwarme karnemelk (uit een pak) - dat is ongeveer 160 ml, maar ik weeg het altijd af op een weegschaal. Dat is preciezer :-)
 • 153 gram lauwwarm water (= ca. 153 ml)
 • 67 gram geklutst ei, op kamertemperatuur

 

En zo maak je 't

 1. Doe de rozijnen in een kommetje. Doe er kokend water bij totdat ze helemaal onder water staan. Laat 15 wellen, giet daarna af en dep de rozijnen goed droog. Meng de stukjes vijgen er door heen.
 2. Meng de geraspte sinaasappel- en citroenschil door de suiker.
 3. Doe de bloem in een kom en roer met een garde het zout er door heen. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar.
 4. Voeg de suiker met sinaasappel en citroen, de boter, karnemelk, het water en ei toe. Kneed met je handen in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
 5. Maak een bal van het deeg en dek af met plastic. Laat het deeg 15 minuten rusten. 
 6. Vet je werkblad in met een beetje zonnebloemolie. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 A4 groot. Verdeel de helft van de rozijnen en vijgen over de lap (niet helemaal tot aan de randjes). Vouw de linker flap van het deeg tot net over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg tot net over het midden, zodat hij net over de linkerflap heen komt. Druk de naden dicht en rol het deeg weer uit.
 7. Verdeel nu de rest van de rozijnen en vijgen over het deeg. Vouw het deeg weer op dezelfde manier als bij stap 6 en druk de naden goed aan. 
 8. Maak met een beetje voorzichtigheid een bal van het deeg: zorg er voor dat de rozijnen en vijgen allemaal bedekt blijven met een laagje deeg, dus ga niet te woest kneden. Leg de deegbal in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek af met plastic en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 9. Stort het deeg weer op je werkblad en vorm het brood (zie ook hier voor instructie met foto): druk voorzichtig met je handen de lucht er uit en druk het deeg tot een rechthoekige lap. Vouw de rechterflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de linkerflap van het deeg een klein stukje over de rechterflap. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg. Probeer er voor te zorgen dat het deeg ongeveer zo breed is als het bakblik waarin je het brood wilt bakken. Rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in een met zonnebloemolie ingevet bakblik. Dek af met plastic en laat het deeg nogmaals een uur rijzen.
 10. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak het brood in 60-65 minuten gaar in de oven, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Leg na een minuut of 20 baktijd een stuk aluminiumfolie over het brood, om te voorkomen dat hij te donker kleurt. Stort het brood op een rooster, bestrijk het met wat zachte roomboter en laat afkoelen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.