Karamel-notentaart met chocolade

Als je niet in de verleiding wilt komen om 'm in één keer op te eten, kun je dit taartje maar beter niet maken... De combinatie van koek, noten, karamel & chocolade is echt onweerstaanbaar lekker!

Tijdens de kerstvakantie dook ik samen met oud-collega Sietske de keuken in. Zij houdt net zo van bakken als ik, dus wij vermaakten ons wel! Al was het lastig om te kiezen wát we nou precies wilden maken. Want ja, er is zoveel lekkers om te maken...

We kozen uiteindelijk voor deze combi van koek, noten, karamel en chocolade (ooooh dat kan nooit verkeerd zijn), naar een recept van Yvette van Boven. Maar dat ging niet helemaal zoals wij wilden - we hadden onze twijfels over de karamel en de chocolade smolt niet goed, al was de smaak wel prima. Veel te lekker, om precies te zijn, want toen we eenmaal een stukje proefden aten we er meteen nog maar een paar op...

Niet dat dat veel zin had, want een dag later besloot ik om 't nog een keer te maken, maar dan in een andere vorm (rond in plaats van langwerpig) én met een aangepast recept. Want ik wilde een mooiere marmerlaag, en varieerde ook met de noten. Dit keer ging het inderdaad beter. Al bleef het lastig om de marmerlaag goed te krijgen, aangezien de ondergrond door de noten niet helemaal glad was. Puntje voor de volgende keer. 


O ja en dit taartje was dus binnen een dag op. Gelukkig maar dat ik een KLEINE versie had gemaakt, haha! :-)

Ingrediënten voor 1 klein taartje

 • 75 gram brosse biscuitjes
 • 20 gram pecannoten, in kleine stukjes
 • 30 gram walnoten, in kleine stukjes
 • 37 gram fijne kristalsuiker
 • 37 gram donkerbruine basterdsuiker
 • snuf zout
 • 1,5 eetlepel water
 • 75 gram roomboter
 • 60 gram pure chocolade
 • 60 gram melk chocolade
 • 35 gram witte chocolade

 

En zo maak je 'm

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Bekleed de bodem van een kleine springvorm van 17 cm doorsnede met bakpapier. Vet de vorm daarna in.
 3. Verkruimel de koekjes. Ik deed ze in een zipp-zakje en ging er daarna met een deegroller over heen, dat ging prima.
 4. Doe de koekkruimels over de bodem van de springvorm. Verdeel de gehakte noten er over heen.
 5. Smelt de suiker, snuf zout en water in een pannetje op laag vuur. Als de suiker zo goed mogelijk is opgelost, doe dan de boter er bij. Verwarm alles, af en toe roerend, tot je een egale karamel hebt. Laat hem even zachtjes borrelen. De karamel blijft dun, dus je hoeft niet te wachten tot 'ie stevig is geworden. 
 6. Giet de hete karamel over de koek en noten. Zet de springvorm daarna in de oven en bak 10 minuten. Haal de vorm uit de oven en laat het taartje afkoelen.
 7. Doe de chocolade in drie aparte zipp-zakjes (of andere stevige plastic zakjes die je goed kunt afsluiten). Zorg dat de chocolade in een punt van het zakje zit en hang alleen die punt in een kom met heet water. Zorg dat er geen water in de zakjes kan komen! Laat de chocolade op deze manier helemaal smelten. Vervang zo nodig het water door nieuw heet water.
 8. Knip van het zakje met de pure chocolade een heel klein puntje en 'spuit' de gesmolten chocolade over de taart. Doe daarna hetzelfde met de melkchocolade en eindig met de witte chocolade. 
 9. Trek met een satéprikker strepen door de gesmolten chocolade, zodat er een marmereffect ontstaat. Laat het taartje daarna helemaal afkoelen in de koelkast.


   

Dit was ons eerste bakresultaat. Volgens het recept moest je brokken chocolade op de nog hete taart doen. Dan zou het vanzelf smelten en kon je er met een mes of satéprikker een mooie marmerlaag van maken. Nou, dat werkt dus niet echt... Al ziet het er zo op de foto nog best aardig uit! 

Reactie plaatsen

Reacties

Diana
7 jaar geleden

Al meerdere keren mogen maken, HEERLIJK,
Ik maak er vaak kleine brokjes/ stukjes. Makkelijk voor traktatie of high tea.