Home » Recepten » Hoofdgerechten » Aardappels » Aardappel-preitaart

Aardappel-preitaart

'Gewoon' aardappels met groente is niet één van de favoriete gerechten in huize Balt. Helemaal niet met een groente als prei. Ik ben dus altijd op zoek naar variaties die de combinatie aardappels met groente nét even wat lekkerder maken! Deze aardappel-preitaart is daar zo'n voorbeeld van. 

Ik kan zelf overigens wel erg genieten van aardappels met groente. En onze jongste zoon ook. Lekker met rode kool. Of bloemkool, of stoofpeertjes! Hmmmm! Zo nu en dan eten we dat ook best hoor. Maar niet te vaak. Ik moet ook rekening houden met de rest van de familie ;-)

Deze aardappel-preitaart valt in elk geval wél in de smaak. Zelfs bij degenen die niet van prei houden! Nou, dat zegt toch wel genoeg, of niet? Ik maakte 'm in twee versies, eentje met spekjes, en eentje zonder. 

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram verse aardappelschijfjes
  • 300 gram prei
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 150 gram spekreepjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel tijm
  • peper
  • zout

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd met een keukenmachine de   aardappelschijfjes in hele fijne stukjes. Ik deed dat met mijn Tupperware Super Chef, zo'n handig apparaat! En lekker klein, hij past zo in de kast. Ik zou best een grote keukenmachine standaard op mijn aanrecht willen hebben staan, maar daar is ons keukentje echt veel te klein voor. Dus ik ben erg blij met mijn kleine snijmachientje!
Aardappelpreitaart2.jpg

3.   Snijd de prei in hele kleine snippertjes.

Aardappelpreitaart4.jpg

4.  Meng de aardappelsnippers met de
     preisnippers, de olijfolie en de tijm. Roer
     goed door elkaar. Breng op smaak met
     zout en peper.

5.  Meng de (ongebakken) spekreepjes er
     door heen.
6.  Doe het mengsel in een taartvorm (ik leg
     er altijd een stuk bakpapier onder, dan
     krijg je de taart straks makkelijker uit de
     vorm). Druk de taart goed aan met de
     bolle kant van een lepel.

7.  Strooi de geitenkaas over de taart.

8.  Bak de taart in 40 minuten goudbruin.

 

Het (ietwat andere) recept hiervoor kwam ik tegen in 'Buitengewoon Hollands', een kookboek van de C1000. Ik paste het recept op een aantal punten aan.

Aardappelpreitaart13_vk.jpg
Aardappelpreitaart15.jpg
Aardappelpreitaart11.jpg
Aardappelpreitaart10.jpg
Aardappelpreitaart6.jpg

De taart mét spekjes, voordat 'ie in de oven ging.

Aardappelpreitaart8.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.