sPECULAASbonbons

Zelf bonbons maken: dat stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Ik had al tijden een mal voor bonbons in de kast liggen, maar het was er nog nooit van gekomen - tot nu. Ik maakte met wat kruidnootjes een speculaasvulling. Lekker en helemaal niet ingewikkeld! 

Ik verwachtte eigenlijk dat de bonbons niet goed uit de mal zouden komen - dat ik ze er in allemaal stukken uit zou krijgen, zeg maar. Of dat ik geen mooie dikke chocoladerandjes zou kunnen maken. Maar dat bleek allemaal best simpel te zijn; de bonbons kwamen prima uit de mal. De beschrijving hieronder lijkt best lang, maar lees eerst maar even. Het valt wel mee.

En nu wil ik natuurlijk nog meer bonbonmallen. Want ja, één vormpje is ook zo saai... haha! :-)

Ingrediënten voor 15 bonbons

 • 105 gram (75 + 30 gram) pure chocolade
 • 100 gram speculaasjes of kruidnoten
 • 60 gram roomkaas naturel 
 • 20 gram witte chocolade 
   

En zo maak je ze

 1. Smelt 75 gram van de pure chocolade au bain marie.
 2. Giet de gesmolten chocolade in een siliconen bonbonmal. Smeer met de steel van bijvoorbeeld een theelepeltje de chocolade op de randen van de mal. Strijk met een liniaal of een pannenkoekmes over de bonbon vorm, zodat de overtollige chocolade er af is. Ik heb een mal waarmee je 15 kleine bonbons kunt maken. Als je een mal hebt voor grotere bonbons, heb je misschien meer chocolade nodig. 
 3. Laat de chocolade in de mal op het aanrecht een paar minuutjes uitharden. Houd de mal daarna boven een velletje bakpapier op de kop, zodat de overtollige chocolade er uit drupt. Controleer daarna of alle randjes en bodems van de mal goed met chocolade zijn bedekt. Stip waar nodig nog een beetje bij met wat extra chocolade (op het bakpapier ligt nog wel genoeg). 
 4. Zet de mal in de koelkast en laat de chocolade uitharden. Dat gaat best snel; in een minuut of 10-15 is dat wel klaar. 
 5. Maal ondertussen de speculaasjes (of kruidnoten) fijn. Dat kan in een keukenmachine, maar ook door de koekjes in een zip-zakje te doen en er daarna met een deegroller overheen te gaan. Je kunt er hele fijne kruimels van maken (voor een gladde vulling), maar je kunt er ook wat grotere brokjes in laten. 
 6. Doe de kruimels in een kom en meng het met de roomkaas. Je kunt de roomkaas eventueel eerst even een beetje warm maken in de magnetron, zodat hij wat zachter is. 
 7. Vul de 15 bonbonvormpjes met de speculaasvulling, net niet helemaal tot aan de rand. Ik hield ongeveer 1/3 van de vulling over, maar als je een grotere bonbonvorm hebt dan heb je natuurlijk ook meer vulling nodig. 
 8. Smelt 30 gram pure chocolade au bain marie. Giet dit over de bonbon vormpjes, zodat de vulling niet meer zichtbaar is. Strijk met een liniaal of een pannenkoekmes over de bonbonvorm, zodat de overtollige chocolade er af is.   
 9. Leg de mal in de koelkast en laat de bonbons ongeveer een uur uitharden.
 10. Doe de witte chocolade in een zip-zakje en sluit deze goed af. Leg het zakje in een kom heel heet water, totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Vervang zo nodig een paar keer het water. 
 11. Knip een heel klein puntje van het zip-zakje. Spuit voorzichtig witte streepjes chocolade over de bonbons. Laat ze daarna in de koelkast helemaal uitharden. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.