Aardbeien zandtaartjes

Een taartje met verse aardbeien ziet er altijd zo aanlokkelijk uit, vind je ook niet? Deze aardbeien zandtaartjes zijn fris, niet te zoet en hebben een heerlijke koekbodem. Een echt zomergebakje!


De eerste keer dat ik deze taartjes maakte was voor mijn verjaardag. En dat ging niet meteen in één keer goed, want ik was niet tevreden over de eerste lading bodems die ik maakte. Ik paste het recept voor de zand taartbodems dus aan tot ik er wel tevreden over was.

En daarna was het een piece of cake (o nee, taart, haha!). De vulling was zomaar klaar & daarna hoefden alleen de aardbeien er nog maar op. En iedereen vond het lekkerrrr! Dus. Deze houden we er (ook) in. 

Ingrediënten voor 8 taartjes

Voor 8 taartbodems

  • 120 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes gesneden
  • 175 gram bloem (gewone tarwebloem uit de supermarkt)
  • 70 gram kristalsuiker
  • een mespuntje zout

Voor de taartvulling

  • 180 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 400 gram verse aardbeien

 

En zo maak je ze

De taartbodems:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de bloem, suiker en zout bij de boter en kneed met je handen door elkaar tot je een kruimelig deeg hebt. Niet te lang kneden, dan krijg je taai deeg!
  3. Vet 8 bakringen of 8 mini quiche vormpjes in met boter. De bakringen vind ik zelf het handigst, dan heb je het minste kans dat de bodem er in vast blijft plakken. Zet de vormpjes op de bakplaat. Verdeel het deeg over de vorm(en) en maak een klein opstaand randje, zodat er een beetje een holte in de taartbodems komt. Daar kun je later de taartvulling in doen.
  4. Bak de taartbodems in 45 minuten goudbruin in de oven. Laat even afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster. Tijdens het afkoelen worden de bodems weer hard. 

De taartvulling:

  1. Klop de slagroom met een mixer stijf.
  2. Doe de mascarpone, suiker en vanille-extract bij de slagroom en mix goed door elkaar. Zet de vulling daarna 1-2 uur in de koelkast, zodat het goed op kan stijven.
  3. Smeer op elke taartbodem een dikke laag van het roommengsel. 
  4. Was de aardbeien, snijd de kroontjes er af en snijd ze door de helft of in vieren (afhankelijk van hoe groot ze zijn). Doe de aardbeien op de taartjes. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Helga
9 maanden geleden

Hallo Syts , wat een leuke kleine taartjes. Klopt de baktijd van 45 minuten? Ik hoor het graag. Je hebt trouwens een leuke site ! Net ontdekt !

freddy rutten
2 jaar geleden

ik vond zo heerlijk lekker dessert om zondags bij de koffie
of bij groot bezoek te geven

Hermien Valckenborg Valckenborg
4 jaar geleden

oh wat een heerlijke reepten allemaal dank je wel

Diana Bos
4 jaar geleden

Het zandtaart deeg heb ik gebruikt in een taartvorm. Ook prima te doen! Ipv aardbeien hen ik taartfruit/ kersen gebruikt. Ook erg lekker.

Anouk
5 jaar geleden

Ik heb ze gemaakt in tortelette schaaltjes en als je die bestuifd met bloem komen ze er zeer makkelijk uit.

Sytske
6 jaar geleden

Hallo Miranda, Ja, ik denk dat je de bodems heel goed kunt invriezen! De vulling blijft niet goed in de vriezer. Groetjes, Sytske

Miranda
6 jaar geleden

Hoi,

Wat een leuk recept. Kun je de taartjes ook invriezen? (Uiteraard zonder vulling)

Groetjes,

Miranda

Sytske
6 jaar geleden

Hallo Carla, Ik denk dat het met een muffintin wel lastig gaat, met deze zandtaartbodempjes. Ik vraag me af of je ze er dan weer heelhuids uit krijgt… Maar aan de andere kant: een vriendin van mij heeft ze bodems al een paar keer gemaakt in mini-quichevormpjes, en dat ging wel goed. Dus ja… gewoon maar eens proberen, zou ik zeggen! Groetjes, Sytske

Sytske
6 jaar geleden

Hallo Anita, Ja, dat moet denk ik wel lukken met Zeeuwse bloem. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik verwacht dat dat prima gaat. Groetjes, Sytske

Anita
6 jaar geleden

Kun je deze taartjes ook met Zeeuwse bloem maken?!