spelt busbrood

Speltbrood is lekker! En de broodvoorraad in onze vriezer was bijna op, dus ik bakte meteen maar twee verse speltbroden. Die gaan zo dadelijk met beleg & al in de vriezer: dan hebben we kant-en-klare lunches die zo mee naar het werk kunnen. Lekker handig! 

Ik weet trouwens ook weer waarom het handig is om op tijd je oven te laten voorverwarmen... dat was ik nu dus vergeten, en ik kwam er pas achter toen het brood klaar was om te bakken! Tsja. En het duurt vrij lang voor onze grote ovens op temperatuur zijn... met als gevolg dat beide broden veel te lang moesten wachten voordat ze in de oven konden. Ze waren prachtig mooi gerezen, maar door dat wachten zakten ze jammer genoeg een heel eind in. Een goede reminder voor de volgende keer: dat overkomt me niet nog eens! Ze smaken er gelukkig niet minder om, hoor. :-) 

Ingrediënten voor 1 groot busbrood

 • 400 gram volkoren speltmeel
 • 200 gram tarwebloem
 • 12 gram zout
 • 9 gram instant gist
 • 360 ml lauwwarm water
 • evt. handje zadenmix (bijv. pompoenpitten, zonnebloempitten, gierst, lijnzaad, sesamzaad, maanzaad)

 

En zo maak je 'm

 1. Meng het meel, de bloem en zout door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals goed door elkaar. 
 2. Doe het water er bij. Kneed het deeg met de hand in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Kneden met de standmixer kan natuurlijk ook. 
 3. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek die af en laat het bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 5. Bestuif je werkblad met bloem. Leg het gerezen deeg er op en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven.
 7. Als je zaden wilt toevoegen, maak dan met je handen de deegrol nat met wat water, strooi de zaden op een schoon werkblad en rol de deegrol er door heen. 
 8. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het bij kamertemperatuur 40 minuten rijzen. 
 9. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. 
 10. Bak het brood in 30 minuten gaar in de oven. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.