Havermout desembrood met honing

Dit is een heerlijk stevig desembrood met havermout en een vleugje zoete honing er door heen. Smaakt lekker met een lik boter & honing er op! 

Zuurdesembroden maken is een beetje verslavend. Als je er eenmaal eentje hebt gemaakt die is gelukt, wil je er steeds maar weer meer maken! Tenminste, zo werkt dat bij mij dan :-)

Dit brood bakte ik op een dinsdagmiddag uit het werk. Maandagavond had ik het deeg klaar gemaakt & in de koelkast gezet om te rijzen, en zodra ik de volgende dag aan 't eind van de middag weer thuis was zette ik 'm in de oven om 'm af te bakken. Niet dat we die avond brood aten: er stond lasagne op tafel. Maar 't was al zo lang geleden dat ik een desembrood had gebakken, dat ik persé eentje wilde maken! 

Dus als 'toetje' hebben we allemaal lekker een plakje warm brood gegeten. En de rest heb ik ingevroren, dat eten we in het weekend wel op. Ik kijk er al vast naar uit!

Ingrediënten

 • 265 gram zuurdesemstarter
 • 120 ml halfvolle melk
 • 80 ml water
 • 30 ml zonnebloemolie
 • 30 ml honing
 • 45 gram havermout
 • 265 gram meergranenmeel
 • 195 gram tarwebloem
 • 1,5 theelepel zout

 

En zo maak je 'm

 1. Doe de bloem, meel en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. 
 2. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe. Kneed alles zo'n 2-3 minuten goed door elkaar. Laat het deeg daarna 20 minuten rusten. 
 3. Kneed het deeg vijf minuten goed door elkaar. Vet een kom in met olie en leg de deegbal hier in. Dek af met plastic en laat het deeg zo'n 3-4 uur rijzen, totdat het bijna twee keer zo groot is. 
 4. Haal het deeg uit de kom, kneed het kort door en vorm er daarna een rechthoekig brood van. Leg dat met de naad naar boven in een met bloem bestoven deegrijsmandje. Dek af met plastic en laat 2-3 uur rijzen bij kamertemperatuur, of zet het in de koelkast en laat het daar zo'n 12 uur staan.  
 5. Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet een lege braadslede onderin de oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
 6. Als het deeg is gerezen, kiep je het rijsmandje voorzichtig om boven de bakplaat. Snijd het brood met een scherp mes aan de bovenkant een paar keer in. 
 7. Schuif het brood in de oven. Vul de braadslede met koud water. Verlaag de oventemperatuur naar 210 graden en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als de kerntemperatuur 95 graden is of als het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het brood afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.