Sneeuwwitje (Albă ca Zăpada)

In de zomer van 2017 ontdekten we dit gebak in Roemenië: Albă ca Zăpada heet het; dat betekent 'Sneeuwwitje'. Je maakt 'm met allemaal lagen koek, met daartussen een frisse citroencrème. 


Het maken van albă ca zăpada is op zich niet zo heel ingewikkeld; je hebt er alleen wel even tijd voor nodig. Enerzijds omdat je alle vijf koeklagen apart moet bakken (tenzij je vijf ovens hebt óf een enorm grote oven...), en anderzijds omdat de koek als 'ie in elkaar zit nog 24 uur in de koelkast moet staan. Het is dus niet een gebakje om vlak voordat je bezoek krijgt nog even te maken. Maar goed. Dan heb je uiteindelijk wel iets speciaals! :-)

 

Ingrediënten voor 35-40 stuks

Voor de bladen:

  • 2 middelgrote eieren
  • snuf zout
  • 100 gram suiker
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel baking soda, gezeefd
  • 150 ml melk
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 520 gram bloem
  • 5 vellen bakpapier

Voor de crème:

  • 3 middelgrote eieren
  • 200 gram suiker
  • 110 gram bloem
  • 1 liter melk
  • 250 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • sap van 2 citroenen

En verder:

  • poedersuiker

 

En zo maak je 't

Zo maak je de bladen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Mix de ei, zout en suiker tot een romige massa. Mix dan de olie er door, en daarna de baking soda en melk.
  3. Kneed de bloem en citroenrasp er door. 
  4. Verdeel het deeg in 5 even grote stukken. Leg elk stuk op een met bloem bestoven vel bakpapier en rol het uit tot een dunne lap van ongeveer 25 x 35 cm. Bestuif zo nodig ook de bovenkant van het deeg en de deegroller met bloem, als het deeg erg plakkerig is. 
  5. Bak elk stuk uitgerold deeg ongeveer 10 minuten in de oven, tot het een lichtbruine koek is geworden. Laat het daarna helemaal afkoelen. Dit moet je waarschijnlijk even in fasen doen (tenzij je natuurlijk 5 ovens hebt): terwijl de eerste deeglap in de oven wordt gebakken, kun je de tweede uitrollen, enzovoort. 

Zo maak je de crème:

  1. Mix de ei en suiker tot een romige massa. Mix daarna de bloem er door heen. 
  2. Verwarm de melk in een pannetje, maar laat 'm niet koken. Doe de ei, suiker en bloem bij de warme melk. Verwarm het mengsel op laag vuur al roerend tot het dikker wordt. Laat het daarna afkoelen. 
  3. Mix de zachte boter romig. Voeg dan de afgekoelde pudding toe en mix alles goed door elkaar. Doe tot slot de citroenrasp en citroensap er bij en mix tot een gladde crème. 

En zo maak je er Sneeuwwitje van:

  1. Verdeel de crème over 4 koeken en smeer het gelijkmatig uit. Stapel de vier koeken daarna op elkaar en leg de 5e onbesmeerde koek er bovenop. 
  2. Leg de koekstapel op bijv. een snijplank. Dek de koek af met plastic en zet hem 24 uur in de koelkast. De crème trekt dan in de koek, zodat die lekker zacht wordt. 
  3. Haal na 24 uur de koek uit de koelkast, bestuif hem royaal met poedersuiker en snijd 'm daarna in ruitjes.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.