meergranen desembrood met amandel & abrikoos

Hoe meer pitten & fruit in een brood, hoe lekkerder het is! Dat vinden wij dan in elk geval. Door deze twee meergranen desembroden heb ik abrikozen, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten gemengd.  

Ik had nog een paar restjes verschillende soorten meel & bloem liggen. Dat heb ik voor deze broden gewoon allemaal door elkaar gemixt. Smaakt prima en het ruimt weer mooi op in de kast! De mix met abrikozen, pitten & noten kocht ik kant-en-klaar bij de AH. Dat was eigenlijk een potje bedoeld voor bij het ontbijt, maar ik vond dat het net zo goed door een brood kon. En het smaakte inderdaad prima!  

Ingrediënten voor 2 kleine broden

 • 145 gram meel voor chevetogne
 • 200 gram volkoren speltmeel
 • 320 gram goede tarwebloem (bijv. bij een molen vandaan)
 • 60 gram tarwemeel
 • 14 gram zout (2 theelepels)
 • 200 gram zuurdesemstarter
 • 400 ml handwarm water
 • 100 gram mix van gedroogde abrikozen, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten (ik kocht bij de AH een kant-en-klaar potje)


En zo maak je ze

 1. Meng de bloem, meel en zout met een garde door elkaar.
 2. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 3. Doe het meel en de abrikozen, amandelen, zonnebloempitten en pompoenpitten er bij en kneed met je handen in 10-15 minuten goed door elkaar, tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Kneden in een standmixer kan ook.
 4. Bekleed twee ronde schalen met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven. Twee rijsmandjes met bloem bestuiven kan ook.
 5. Verdeel het deeg in tweeën en rol beide helften tot een bol. Leg de deegballen in de twee schalen en bedek het met de punten van de theedoek. Als je rijsmandjes hebt gebruikt heb je natuurlijk geen theedoek; verpak dan de rijsmandjes in plastic.
 6. Laat het deeg bij kamertemperatuur 10-12 uur rijzen.
 7. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 8. Keer de kommen voorzichtig om en leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een aantal keer kruislings sneden in de broden.
 9. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met de broden in de oven en bak ze in 30-35 minuten gaar. De broden zijn klaar als het hol klinkt als je er op klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Laat afkoelen op een rooster.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.