Abrikozenjam

Vroeger lustte ik niet eens jam. En nu maak ik het gewoon zelf! Deze jam maakte ik met abrikozen die net vers van de boom waren geplukt. Beter kan niet, toch?

 

In één abrikoos zat trouwens ook nog een rups. Die heb ik maar niet mee gekookt in de pan... Leek me toch minder lekker, haha! :-) Ik maakte de jam met wat bananensap er door (dat kocht ik gewoon in een pak, net zoals appelsap). Maar je kunt ook gewoon sinaasappelsap of iets dergelijks gebruiken. Dat geeft natuurlijk wel net weer een wat andere smaak. 

Ingrediënten voor 4 potten jam

  • 1 kilo abrikozen, geschild en zonder pitten, in blokjes gesneden 
  • 500 ml bananensap of sinaasappelsap
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kilo gewone kristalsuiker, of 1 kilo 1:1 geleisuiker, of 500 gram 2:1 geleisuiker
  • 4 middelgrote jampotjes van ca. 300 gram

 

En zo maak je 't

  1. Was de jampotjes en deksels goed schoon en kook ze daarna 5 minuten in een grote pan met kokend water. Laat de potjes en deksels daarna opdrogen op een schone theedoek.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve de suiker, in een grote pan en kook de abrikozen in ongeveer 10 minuten zacht en gaar. 
  3. Haal de pan van het vuur. Pureer met de staafmixer alles tot een gladde massa.  
  4. Roer de suiker door de abrikozenmassa, zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel 2-3 minuten al roerend zachtjes koken. 
  5. Schep (of giet) de gloeiend hete jam in de vier schone potjes. Draai de deksels er op en draai de potjes op de kop. Laat ze zo 5 minuten staan, zodat ze vacuüm kunnen trekken. Draai de potjes daarna weer om en laat de jam helemaal afkoelen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.