Tarwe baghrir (duizendgaatjes pannenkoeken)

"Wanneer eten we weer duizend gaatjes pannenkoeken?" vroegen de jongens mij steeds. Hoog tijd om deze Marokkaanse pannenkoeken weer een keer te bakken. Dit keer maakte ik tarwe baghrir.

Eerder maakte ik al eens 'gewone' baghrir: witte pannenkoeken met heel veel gaatjes, waar je lekker veel suiker in kunt stoppen. En dat laatste is ook precies de reden waarom de jongens er zo gek op zijn :-) 

Baghrir maak je met griesmeel. En omdat ik alleen nog tarwe griesmeel in de kast had liggen, besloot ik om dit keer maar een tarwe variant te maken. Dat bleek alleen wel een beetje lastiger te gaan. Zo bleek ik veel meer water nodig te hebben voor een goed beslag, en ook het bakken ging niet meteen helemaal soepel. De eerste paar baghrir kwamen perfect uit de pan, maar daarna bleven ze aan de bodem van de koekenpan vastplakken. Dus uiteindelijk heb ik toch een drupje vloeibare bakboter gebruikt om de baghrir te kunnen bakken. Toen ging het weer goed! 

Dat vond ik trouwens de smaak wel ten goede komen, dat drupje boter. Net als de tarwe: dat geeft er een vollere smaak aan. De jongens geven overigens de voorkeur aan de witte baghrir. Maar ja. Je kunt niet iedereen tevreden stellen, hè?

Ingrediënten voor ongeveer 20-25 stuks

  • 175 gram bloem
  • 500 gram tarwe griesmeel
  • 7 gram instant gist (1 zakje)
  • 15 gram bakpoeder (1 zakje)
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • flinke snuf zout
  • 1,5 liter lauwwarm water (+ evt. wat extra als het beslag wat te dik is)
  • evt. een klein beetje vloeibare bakboter

 
En zo maak je ze

  1. Meng de bloem, griesmeel, gist, bakpoeder, suiker en zout in een kom door elkaar. Voeg al roerend het water toe en roer tot je een mooi beslag hebt. Dek de kom af met plastic en laat het beslag 1 uur rijzen. 
  2. Na een uur is het beslag flink gerezen en zitten er allemaal gaatjes in. Als het beslag wat aan de dikke kant is, roer er dan wat extra water doorheen. Als het beslag te dik is krijg je namelijk geen gaatjespannenkoek, maar een dikke koek zonder gaatjes. Je merkt het meteen! 
  3. Bak de baghrir in een droge koekenpan, zonder boter of olie. Zet het vuur niet te hoog en laat de bagrir gaar worden zonder 'm om te draaien. Je bakt deze pannenkoeken maar aan één kant. Blijven de pannenkoeken toch aan de pan plakken, net als bij mij? Gebruik dan bij elke pannenkoek een klein drupje bakboter.
  4. Lekker met honing of poedersuiker. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.