Kaneelsuikercake

Kaneel en suiker: ik ben gek op die combi. Bijvoorbeeld door de appeltaart, of in een versgebakken suikerbrood. En deze kaneelsuikercake is ook heerlijk - alleen al hoe hij ruikt als hij nog in de oven staat! 

Door de kaneelsuiker die in mooie kronkels door de cake loopt smaakt de cake heel lekker. Maar hij wordt er vooral ook mooi van. Dit ziet er toch nét een beetje lekkerder uit dan een gewone vanillecake, vind je ook niet?

De samenstelling van dit cakebeslag is trouwens net een beetje anders dan bij de standaard vanillecake. Als je dat recept gebruikt en daar laagjes kaneelsuiker door heen doet, rijst de cake niet zo mooi: het blijft dan een lage cake. Die is niet minder lekker, maar het is een stuk mooier als de cake mooi hoog is gerezen. In dit recept zit dus wat meer bloem, en ik voegde ook een beetje bakpoeder toe. 

Ingrediënten voor 1 cake

  • 225 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels halfvolle melk
  • 325 gram patentbloem
  • 5 gram bakpoeder
  • mespuntje zout

Vulling:

  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm van 26 x 11,5 cm met bakpapier. 
  2. Mix de boter en suiker door elkaar.
  3. Voeg één voor één de eieren toe aan de boter-suikermix en mix daarna de melk er door heen.
  4. Meng de bloem, zout en bakpoeder, en mix dat door de boter, suiker en eieren. 
  5. Roer de suiker en kaneel in een apart kommetje door elkaar.
  6. Doe 1/3 van het cakebeslag in de cakevorm. Strooi 1/3 van het suikerkaneelmengsel over het beslag.
  7. Doe weer 1/3 van het beslag in de vorm en strooi hierover weer 1/3 van het suiker-kaneelmengsel. Het is even een plakkerig gedoe om het beslag netjes over de suikerlaag te krijgen! Ik smeerde het met een ongekarteld mes uit over het cakeblik, dat ging het handigst.
  8. Doe de rest van het beslag in de cakevorm. Strooi de rest van het suiker-kaneelmengsel er over heen. 
  9. Bak de cake in 60-90 minuten gaar. Controleer na ca. 45 minuten de kleur van de cake; is hij bruin genoeg, doe er dan een stuk aluminumfolie over heen! De cake is klaar als een sáteprikker er schoon uit komt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.