Home » Recepten » Cake » Ricotta roomkaas cake

Ricotta roomkaas cake

Ricottaroomkaascake1-1.jpg

Een cake wordt echt zó veel lekkerder met een beetje kaas er door heen. Voor deze cake gebruikte ik ricotta en naturel roomkaas en jongens, wat smaakt hij goed!

Ik had nog ricotta over (die had ik gebruikt voor deze spruitjes met krieltjes, ricotta en spekjes) en ook nog een restje naturel zuivelspread. Weggooien is zonde en ik had zo gauw ook geen ander gerecht had waar ik ricotta in kon gebruiken (ik besloot namelijk om deze pastaschelpen met een Mexicaans mengsel te vullen in plaats van met ricotta en spinazie).

Dus besloot ik om er dan maar een cake van te bakken. Want ik weet dat dat lekker is (deze met alleen roomkaas smaakt ook erg goed). En dat was een prima idee want deze cake is dus lekkerrrrr :-) Kan ook heel goed als dessert: dan serveer je 'm warm met een bolletje vanille-ijs en wat slagroom. Gegarandeerd goed!

Deze cake kun je prima invriezen (wat ik dus deed, want wij eten heus niet elke week een complete cake op). Snijd de afgekoelde cake in plakken en verpak die per stuk in een plastic zakje. Dan kun je ze prima langere tijd in de vriezer bewaren.

Ingrediënten voor 1 cake

  • 195 gram bloem
  • 2,5 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 170 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram ricotta
  • 150 gram zuivelspread naturel light
  • 300 gram kristalsuiker
  • 3 medium eieren
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • 1/2 vanillestokje

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet een cakevorm van 11 x 26 cm in of bekleed hem met bakpapier.
  3. Meng de bloem met de bakpoeder en het zout en zet aan de kant.
  4. Mix met een mixer de boter, ricotta, zuivelspread en suiker tot een egaal mengsel. Klop daarna één voor één de eieren er door heen.
  5. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap met de botte kant van een mesje de vulling er uit en voeg dit samen met de vanille extract toe aan het beslag. 
  6. Doe al mixend de droge ingrediënten er bij en mix tot je een glad beslag hebt.
  7. Giet het beslag in de cakevorm en schuif die in de oven. Bak de cake 15 minuten op 180 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 165 graden en bak de cake daarna in nog eens 45-55 minuten gaar. Controleer tijdens het bakken de kleur van de cake: wordt hij te bruin aan de bovenkant, bedek de cake dan met een stukje aluminiumfolie (tijdens het bakken ontdekte ik dat ik dat niet meer in huis had, dus mijn cake is behoorlijk bruin geworden, zoals je ziet). De cake is gaar als een satéprikker er schoon uit komt, zonder dat er beslag aan kleeft.
  8. Laat de cake 5-10 minuten afkoelen in het cakeblik. Stort hem daarna op een rooster en laat helemaal afkoelen.

 

 

Ricottaroomkaascake9_vk-1.jpg
Ricottaroomkaascake34_vk-1.jpg
Ricottaroomkaascake28-1.jpg
Ricottaroomkaascake1_vk-1.jpg
Ricottaroomkaascake14_vk.jpg
Ricottaroomkaascake27.jpg
Ricottaroomkaascake23.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.