Meergranen sodabrood

Zelf brooddeeg kneden & zien hoe mooi het deeg rijst - dat geeft zoveel voldoening! Maar soms is 't ook wel makkelijk om snel te kunnen. Dit meergranen sodabrood hoef je niet te kneden, hij kan meteen de oven in. 

En dat is natuurlijk heel handig als je niet veel tijd hebt. Ik bakte dit brood op een dag waarop ik onverwacht thuis moest werken en ik geen vers brood meer in huis had. Ik had ook geen tijd om een brood te halen, dus ik besloot om zelf maar een broodje te bakken. Het deeg klaarmaken kostte hooguit vijf minuten tijd, en terwijl het brood in de oven stond kon ik mooi verder werken! 


Ingrediënten voor 1 brood

  • 400 gram meergranenmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 320 ml karnemelk (of 320 ml melk + 1,25 eetlepel citroensap)
  • een handje zaden (ik gebruikte lijnzaad, sesamzaad en gierst)

 

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in met wat boter of olie.
  2. Roer het meel, baking soda, zout en bakpoeder in een kom door elkaar. Giet de karnemelk er bij en meng het met een lepel of met je handen tot je een goed gemengd deeg hebt. Het blijft een nat, plakkerig deeg!
  3. Schep het deeg in het bakblik. Strooi er een handje zaden over heen. 
  4. Schuif de springvorm meteen in de oven en bak het brood in ongeveer 30 minuten goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt zodra je op de onderkant klopt. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sytske
6 jaar geleden

Hallo Esther,

Leuk dat je het brood hebt gebakken! Het deeg is overigens niet vloeibaar hoor; maar het is ook geen stevige deegbal. Bij mij was het vooral plakkerig, ik schepte het in de vorm. Ik zal het ook even zo in het recept zetten :-)

Sodrabrood is sowieso wat steviger dan een gistbrood. Om het zo luchtig mogelijk te krijgen is het in elk geval belangrijk dat je het deeg niet te lang kneed/mixt; het rijsproces begint namelijk meteen al bij het mengen, als de zure ingrediënten in aanraking komen met de baking soda. Kort mengen en dan direct in de oven dus. Daarnaast zou je ook nog wat extra vocht toe kunnen voegen.

Groetjes! Sytske

Esther
6 jaar geleden

Goedemiddag,

Vanmorgen heb ik het brood gebakken. Ik heb uw stappenplan gevolgd evenals de ingrediënten, alleen was het deeg is niet in de springvorm te schenken. Het was al een plakkerige deegbol. Ik denk dat mijn brood ook wat luchtiger kan. Heeft u tips?

Groetjes,
Esther