Wit amandelmelk brood

Hebben jullie dat ook wel eens, dat je een ingrediënt koopt en vervolgens niet meer weet wat je er eigenlijk mee zou maken? Zo had ik nog een pak amandelmelk (géén idee meer) & daarmee bakte ik dit super luchtige & zachte witbrood met maanzaad. Niet volgens planning dus, maar wel erg lekker!


Voor de zomervakantie had ik een idee voor een gerecht met amandelmelk, maar daar kwam ik niet meer aan toe. En inmiddels ben ik al lang weer vergeten wat dat idee was (ik moet het eigenlijk meteen even opschrijven, hè).

Nou ja, maakt ook niet uit, want nu kon ik er mooi dit brood mee bakken. En ik vond 'm echt heel erg lekker: het is een héél erg zacht en luchtig brood, met een licht zoet vleugje. Zelfs toen het brood helemaal was afgekoeld was 't nog een toer om er keurige plakjes van te snijden, zo zacht was 'ie! 

Amandelmelk wordt trouwens gemaakt van amandelen (dûh) en er zit geen cholesterol en lactose in. Dat is dan wel waar handig om te weten, want dan kun je 't dus ook drinken als je lactose-intolerant bent!

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 600 gram tarwebloem
 • 11 gram zout
 • 8,5 gram droge gist
 • 12 gram kristalsuiker
 • 30 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 390 gram amandelmelk, op kamertemperatuur
 • maanzaad


En zo maak je het

 1. Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Voeg de boter en amandelmelk toe en kneed met de hand ongeveer 15-20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken. Je hoeft geen extra bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig!
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in met zonnebloemolie.
 5. Vorm nu het brood (zie hier voor uitleg met foto's). Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Dek af met plastic en laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 230 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 8. Maak het gerezen deeg voorzichtig nat met wat water en strooi er sesamzaad over heen.
 9. Zet het brood in de oven. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. Bak het brood 20 minuten op 220 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 20-30 minuten. Controleer tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is of juist langer. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
 10. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt en de kerntemperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.