Home » Recepten » Koeken » Smartieskoek in een mok

Smartieskoek in een mok

Ik ben gek op chocoladekoekjes. En verzot op M&M's. Combineer die twee met elkaar... nomnom! Het punt is dat ik het dan nooit bij één koekje kan laten. Daarom is deze smartieskoek in een mok ideaal. Daar kun je er precies één van maken!

Al is de verleiding groot om er nóg maar eentje te maken. Want je bent er namelijk zomaar mee klaar, het is maar een paar minuutjes werk. Oké, op het afkoelen na dan (zie mijn opmerkingen bij stap 7). De mannen in huis waren er ook niet zo over te spreken dat er niet meer koeken waren. "Wát, heb je er maar één?!?" Euhm, ja. Sorry. Ik zal het niet weer doen... ;-)

Nog een voordeel van dit recept (naast het feit dat je je hier dus niet misselijk aan kunt eten): geen gedoe met lange baktijden in de oven. En lang zoveel rotzooi niet: je maakt om precies te zijn één mok, één vork en één eetlepel smerig. Kijk. Dat scheelt ook na de tijd weer werk. Daar houden wij wel van. 

Ik had trouwens geen M&M's in huis, dus ik plunderde de snoeppot en gebruikte smarties. En als je die ook niet in huis hebt, kun je voor 't zelfde een reep chocolade in stukjes hakken en die er door heen mixen. Al staat dat wel wat minder vrolijk, hè?

Ingrediënten voor 1 koek

 • 1 eetlepel roomboter op kamertemperatuur
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
 • snufje vanille-extract
 • snufje zout
 • 1 eidooier
 • 3 eetlepels bloem
 • 2 doosjes mini smarties 


Bereiding

 1. Prak de boter en de suiker met een vork door elkaar in een kom of mok die in de magnetron kan. 
 2. Voeg de vanille-extract en het zout toe en roer goed door elkaar.
 3. Voeg de eidooier toe (het eigeel, niet het eiwit) en meng goed.
 4. Meng daarna de bloem er door heen. 
 5. Mix 1 doosje minismarties door het beslag. Het andere doosje smarties strooi je over de bovenkant van het beslag. Druk de smarties een beetje aan. 
 6. Zet de mok 50-60 seconden in de magnetron op 900W. 
 7. Tot slot het alleringewikkeldste onderdeel van dit recept: laat de koek afkoelen! Geloof mij, dat is echt heel lastig. Want je wilt meteen proeven. Nu kun je de koek warm ook heel goed eten hoor, dan heeft het wel wat van een cake. Hij wordt pas stevig(er) als hij koud is. Ik had natuurlijk geen geduld, dus ik zette de koek in de koelkast. Dan ging het wat sneller. Als de koek is afgekoeld kun je met een mesje of een satéprikker voorzichtig de randjes losmaken van de mok & de koek er uit halen. Geeft niks alstie stuk gaat. Hij gaat toch in één keer op! :-)


 

Zo zag het beslag er uit voordat de koek in de magnetron ging.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.