Baguettes au levain

Baguettes au levain klinkt heel chique: in 't Nederlands zijn 't 'gewoon' zuurdesem stokbroden. Over de smaak & textuur van deze baguettes was ik erg tevreden (heerlijk brood!); de vorm kan nog beter. 

Tijdens het rijzen ging het deeg voor de baguettes alle kanten op: niet alleen in de hoogte (héél goed), maar ook in de breedte. En dat was natuurlijk niet echt de bedoeling: ik wilde mooie smalle baguettes, geen platte vloerbroden. Ik snap nu waarom er speciale stokbroodvormen bestaan! Je snapt al wat er sinds nu op mijn wensenlijstje staat :-) Wat is dat toch, dat hoe langer je bakt, hoe voller je kast wordt met bakspullen? Haha!

En waar ik ook nog steeds niet mee door één deur kan is mijn breadlame. Dat is een speciaal superscherp mesje, waarmee je brooddeeg kunt inkerven. Ik dacht, met zo'n mesje gaat dat stukken gemakkelijker. Op internet zie je de mooiste voorbeelden en dat ziet er allemaal zóóó simpel uit... maar ik trek mijn brood helemaal aan poeier met dat mesje. Zucht. Zie het filmpje hieronder maar eens. Dat wil ik ook kunnen! Nou ja. Het positieve aspect is dat ik nog genoeg heb om naar toe te werken! :-D

 


Ingrediënten voor 2 baguettes

  • 300 gram tarwebloem (ik gebruikte Franse bloem type 55)
  • 200 gram actieve zuurdesemstarter
  • 6 gram zout
  • 140-180 ml lauwwarm water

 

En zo maak je het

  1. Doe het water en de zuurdesemstarter in de kom van je standmixer (of in een gewone mengkom). Roer met je handen even door elkaar. Voeg daarna het meel en zout toe. 
  2. Kneed het deeg op de middelste stand van je standmixer in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Het blijft wat plakkerig deeg! Met je handen kneden kan natuurlijk ook. 
  3. Doe het deeg in een ingevette, afgedekte kom en laat het bij kamertemperatuur ca. 5 uur rijzen, tot het 2x zo groot is. 
  4. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Stort het deeg daarop en druk met je handen voorzichtig de lucht er uit. Verdeel het deeg in twee even grote delen en rol die uit tot twee langwerpige vormen. Leg de beide baguettes op een bakplaat met bakpapier - of, beter nog: in een speciale stokbroodvorm - en bestuif ze met wat bloem. Dek af met plastic (zorg er voor dat het plastic niet tegen het deeg aan komt) en laat bij kamertemperatuur ongeveer 12 uur rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 210 graden. Zet tijdens het voorverwarmen onderin de oven een leeg bakblik. Kerf met een scherp mes of breadlame (waar ik nog steeds ruzie mee heb, zoals je ziet) een paar sneden in de baguettes.
  6. Schuif de baguettes in de oven en giet in het bakblik onderin de oven een kopje koud water (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Bak de baguettes in 25 minuten gaar. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.