Home » Tips & trucs » Kook- en baktips » Tips voor een perfecte cake

Tips voor een perfecte cake

Een goede cake bakken: het lijkt zo simpel, maar toch gaat het vaak mis. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen én de oplossingen daarvoor!

Basisprincipes

  • Elke oven is anders. Een oven is vaak warmer of kouder dan de temperatuur die wordt aangegeven. Meet eens met een oventhermometer wat de werkelijke temperatuur van je oven is! Dat voorkomt veel problemen.
  • Bij een heteluchtoven moet je de temperatuur altijd 10-20 graden lager instellen dan bij boven/onderwarmte. 
  • Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn (tenzij het recept iets anders vermeldt, natuurlijk).
  • Weeg alle ingrediënten af.
  • Lees eerst het hele recept voordat je aan de slag gaat! 

De cake zakt in

  • Je hebt de oven te vroeg geopend. Doe de oven pas open op het moment dat de cake van boven mooi bruin is en niet eerder! Sowieso de oven het eerste half uur niet openen.
  • De oven is niet goed voorverwarmd.
  • Je hebt de cake in de oven laten afkoelen.
  • Je hebt teveel bakpoeder gebruikt.
  • Je hebt niet de juiste verhoudingen qua ingrediënten gebruikt. De juiste verhoudingen zijn meestal: 100 gram suiker, 100 gram boter, 100 gram eieren en 100 gram bloem. Een gemiddeld ei weegt 50 gram. Heb je grote eieren, weeg ze dan af.

De cake is gebarsten

  • Je hebt de cake op een te hoge temperatuur gebakken. Je kunt een cake beter wat langer bij een temperatuur van 150-160 graden bakken, dan minder lang bij een temperatuur van 180 graden. Het kan trouwens zo zijn dat je wel een lage temperatuur instelt, maar dat je oven in werkelijkheid veel warmer is! Dat zou je eens kunnen testen met een oventhermometer. 
  • De cake stond te hoog in de oven. Zet de cake de volgende keer een tree lager.

De cake is in het midden heel hoog, maar aan de zijkanten heel laag

  • Waarschijnlijk bak je de cake bij een te hoge temperatuur. Bak de cake de volgende keer op een temperatuur die 25°C lager ligt. Je kunt een cake beter wat langer bij een temperatuur van 150-160 graden bakken, dan minder lang bij een temperatuur van 180 graden. Een beetje achtergrond: Tijdens het bakken gaat je cake rijzen. Tegelijkertijd gaat het beslag stollen (zodra het een temperatuur van ongeveer 80-85 graden heeft bereikt) en kan de cake niet meer verder uitzetten. Dat stollen gebeurt het eerste met de buitenkant van de cake. Als je bij een hoge temperatuur bakt, dan komt de buitenkant van de cake heel snel boven de 85 graden en gaat hij stollen. De zijkanten hebben dan geen tijd gekregen om te rijzen. Het binnenste van je cake rijst echter wel door: en dan komt er in het midden een uitstulping en vaak ook een barst. Om dat te voorkomen bak je de cake wat langer bij een lagere temperatuur (150-160 graden). Het beslag heeft dan meer tijd om gelijkmatig te rijzen, zowel de zijkant als het midden.

De cake is te droog

  • Je hebt te veel bakpoeder gebruikt.
  • Je hebt de cake te lang gebakken. Elke oven werkt anders, dus houd de cake goed in de gaten tijdens het bakken. Komt een satéprikker er schoon uit, dan is de cake gaar.
  • Je hebt de cake te lang onafgedekt op het aanrecht laten staan. Dek de cake zodra hij is afgekoeld goed af, zodat er geen lucht meer bij komt. 

De cake is bovenop bruin, maar van binnen niet gaar

  • Je hebt de cake op een te hoge temperatuur gebakken. Gebruik een lagere temperatuur, of dek de cake af met aluminiumfolie zodra de bovenkant bruin is, maar de binnenkant van de cake nog niet gaar is. 

De cake wil niet uit de vorm

  • Je hebt de bakvorm niet of niet goed genoeg ingevet. Ook een siliconenvorm kun je het beste goed invetten.
  • Strooi een laagje paneermeel of bloem over de boter in de bakvorm.
  • Bekleed de bakvorm met een stuk bakpapier. 
  • Je hebt de cake te snel uit de vorm gehaald. Een cake die net uit de oven komt en nog warm is, is een stuk zachter en breekt dus ook sneller. Laat de cake eerst een flinke poos afkoelen in het bakblik, zodat het verder kan stollen. Dan komt hij veel gemakkelijker uit de vorm.
  • Als de cake vast zit, leg dan een koude natte theedoek over de vorm. Herhaal dat een aantal keer; dan komt de cake alsnog uit de vorm.

De cake is niet gerezen

  • Je hebt teveel bloem gebruikt.
  • Je hebt het beslag te lang of juist te kort gemixt. Bij het mixen komt er lucht in het beslag, zodat de cake rijst. Door te kort mixen komt er te weinig lucht in het beslag, maar bij te lang mixen kan het eiwit geen lucht meer vasthouden. Als je een mixer gebruikt, mix dan maximaal 3-4 minuten. 
  • Je hebt te weinig bakpoeder gebruikt.
  • Je hebt te oud bakpoeder gebruikt. Bakpoeder dat over datum is, laat je beslag niet meer goed rijzen.
  • De temperatuur van de oven is te laag. Doe de temperatuur de volgende keer 25-30 graden hoger. 
  • Je hebt de oven tijdens het bakken (te vroeg) open gedaan. Dat verstoort het rijsproces, zodat de cake inzakt. 

De cake loopt over

  • De vorm is te klein! Gebruik een grotere cakevorm of doe minder beslag in de vorm. Een cakevorm vul je voor maximaal 2/3 met beslag.
  • Je hebt teveel bakpoeder gebruikt.
  • De temperatuur in de oven is te laag.

Extra ingrediënten zakken naar beneden

  • Rozijnen, fruit en stukjes chocolade zakken vaak naar beneden tijdens het bakken. Haal ze eerst even door wat bloem, en voeg ze daarna pas toe aan het beslag. 

 

Appelrozijnencake25-3.jpg
Appel-kaneel-boffert-48.jpg
Chocolatechipcake662-2.jpg
Vanille-cake-2-30-1.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Sytske
een jaar geleden

Hoi Loes, ik heb de oplossing hierboven toegevoegd! Groetjes, Sytske

Loes
een jaar geleden

Mijn cake is in het midden mooi hoog, maar aan de uiteinden veel lager. Hoe voorkom ik dat?