Tarwebrood

Het tarwebrood was op & ik had nog een zak tarwemeel in de kast staan dat nodig op moest. Mooi moment dus om zelf een paar tarwe busbroden te bakken! 

Onze drie jongens eten het liefst alle drie een ander soort brood. De jongste is gek op donker brood met pitten, onze middelste geeft de voorkeur aan witbrood en de oudste heeft het liefst tarwebrood. Leuk hè, zo'n duidelijk verschil in smaak?

Dit tarwebrood is dus net iets voor de oudste van de drie, al was hij wel wat kritisch: het was hem eigenlijk nog wat te wit! De volgende keer kan er dus nog wel wat meer tarwemeel doorheen... en dat komt goed uit, want de zak meel is nog steeds niet leeg.

Vers en nog een beetje warm is zo'n brood het allerlekkerst... dan heb je niet eens beleg nodig. De korstjes die ik van het brood sneed voordat ik deze foto's ging maken heb ik gewoon lekker meteen opgesnoept. :-) Als je makkelijk boterhammen wilt snijden is het trouwens wel beter om de broden eerst helemaal te laten afkoelen. Dan kun je ze veel beter aansnijden! 

Ingrediënten voor 1 groot brood

  • 300 gram tarwebloem (ik gebruikte Franse bloem type 55)
  • 300 gram tarwemeel
  • 10 gram suiker
  • 9 gram zout
  • 9 gram droge gist
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 315 gram lauwwarm water


En zo maak je 'm

  1. Doe de bloem, meel, suiker en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
  2. Giet de zonnebloemolie en het water er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
  3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
  4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
  5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
  6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
  7. Verwarm de oven intussen voor op 240 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. .  
  8. Als het brood goed is gerezen zet je het in de oven. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
  9. Bak het brood 20 minuten op 240 graden;
    verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 10-20 minuten. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
  10. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kern- temperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 



Reactie plaatsen

Reacties

Irene
4 jaar geleden

Dag Syts,
Ik heb vandaag je brood gebakken. Maar mijn brood is niet zo hoog als het jouwe. Heb je recept exact gevolgd. Zou het anders langer moeten rijzen?