Olijven brood

Brood met olijven! Sinds onze vakantie in Slowakije ben ik daar helemaal verzot op. Dit lekkere olijvenbroodje is een handige snelle versie: hij staat - inclusief kneden en bakken - binnen een uur op tafel.

Voor dit brood gebruikte ik geen gist, maar baking soda. Dat is ook een rijsmiddel, dat reageert op het zuur dat je aan het recept toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk, azijn of citroensap. De baking soda produceert dan belletjes koolzuurgas. Die luchtbelletjes zorgen ervoor dat het beslag in volume toeneemt en luchtiger wordt.

Dat proces begint meteen zodra je alle ingrediënten hebt gemengd, en daarom moet je het deeg meteen in de oven zetten. Tijdens het bakken gaat het brood rijzen. Laat je het brooddeeg te lang staan, dan verdwijnen de belletjes en wordt je brood niet luchtig. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Oh en dan heb je dus na een uur zo'n heerlijk lekker broodje! Ik moest mij inhouden om 'm niet meteen helemaal op te eten. Gelukkig ben ik de enige thuis die van olijven houdt. Dus dit broodje, die is helemaal voor mij! :-) 

Ingrediënten voor 1 klein broodje

 • 400 gram bloem
 • 1 theelepel baking soda (of zuiveringszout, dat is hetzelfde)
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • 320 ml halfvolle melk
 • 1,25 eetlepel citroensap
 • 90 gram zwarte olijvenplakjes, uitgelekt

En zo maak je 'm

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een cakeblik van 11,5 x 21 cm in met zonnebloemolie of bakspray.
 2. Meng in een grote kom de bloem met de baking soda, bakpoeder en zout.
 3. Roer de melk en citroensap door elkaar. Voeg dit bij de droge ingrediënten en kneed dit met een mixer of met je handen kort door elkaar, totdat alles goed met elkaar is gemengd.
 4. Voeg dan de olijven toe en kneed alles goed door elkaar. Het is een plakkerig en nat deeg. Dat hoort zo!
 5. Schep het deeg in de cakevorm. 
 6. Bak het brood in ongeveer 35-40 minuten gaar in de oven. Het brood is gaar als de kerntemperatuur 95 graden is, of als het brood hol klinkt als je op de onderkant van het brood klopt. Laat afkoelen op een rooster.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.