Meergranen desembrood met lijnzaad

Ik had zo'n zin om weer eens een zuurdesembrood te bakken! En dus maakte ik er meteen maar twee: deze meergranen desembroden met lijnzaad. Voor lekker stevige boterhammen :-) 

Volkoren- en meergranenbrood bakken blijft lastig. Ik stoei nog steeds met de juiste ver-houding meel & water om op een zo luchtig mogelijk brood uit te komen. En eigenlijk ben ik wat dat betreft nog niet helemaal tevreden over deze broden: er had wat mij betreft nog wel wat meer vocht in gemogen.

Dan had ik 't denk ik nog wat langer moeten kneden om er voor te zorgen dat al dat vocht goed wordt opgenomen - maar anderzijds zijn de broden prima gelukt en moet ik misschien gewoon wat minder kritisch zijn, haha! Ze smaakten in elk geval heel erg goed. En dat telt tenslotte het meeste :-) 

Ingrediënten voor 2 broden

 • 100 gram heel lijnzaad
 • 200 gram heet water
 • 400 gram 9-granenmeel
 • 555 gram terpenmix
 • 14 gram zout (2 theelepels)
 • 200 gram zuurdesemstarter
 • 400 ml handwarm water


En zo maak je het

 1. Giet het hete water bij het lijnzaad en laat 30 minuten wellen. 
 2. Meng de meel, terpenmix en zout met een garde door elkaar.
 3. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 4. Doe het meel er bij en kneed met je handen goed door elkaar. Voeg het gewelde lijnzaad toe en kneed nogmaals goed door elkaar.
 5. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
 6. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. 
 7. Bestuif twee rijsmandjes met bloem, of bekleed twee ronde of ovale schalen elk met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven. Rol van het deeg twee ballen en en leg die in de schalen, kommen en/of mandjes. Dek af met plastic of met de punten van de theedoek. Zet daarna in de koelkast en laat het daar een nacht staan. Ik zette het deeg er 's avonds om 21.30 uur in. Ben je 's ochtends al begonnen aan het deeg en wil je het brood aan het eind van de dag bakken? Dan kun je het deeg ook bij kamertemperatuur zo'n 5-6 uur laten rijzen en daarna verder gaan bij stap 8. 

 8. Haal 's ochtends het gerezen deeg uit de koelkast (ik deed dat om 09.00 uur) en laat bij kamertemperatuur nog even door
  rijzen. Ik liet het deeg nog twee uur rijzen, maar korter kan ook prima. 

 9. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.

 10. Keer de kommen, schalen of manden voorzichtig om en leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een aantal keer kruislings sneden in het brood.

 11. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak de broden in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Laat afkoelen op een rooster.  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.