Gebak in Slowakije & Hongarije

Wij konden niet kiezen. En dus namen we ze maar gewoon allemaal: kardinális, isler, csokitorta krém, kürtőskalács, spička & krémes... Hebben jullie deze gebakjes al eens gehad & welke vonden jullie het lekkerst? Hieronder lees je wat onze favorieten zijn! 

 

Tsja, als je voor zulke vitrines vol met gebak staat, hoe moet je dan ooit kiezen? De meeste gebakjes kostten bijna niks, dus dat was geen argument om bepaald gebak dan maar te laten staan. Dit is een bakkerij in Hongarije trouwens. 'Bakkerij' suggereert dat ze er ook brood verkopen, maar dit was puur een winkel met gebak en ijs. 

 

Kardinális

Op dit gebakje viel mijn oog meteen: luchtig biscuitdeeg met crème en jam, en op de bovenkant van het gebak een dun laagje meringue. Alles met meringue is altijd goed, toch? De laag jam er in maakt het ook erg lekker, al was het gebakje wel wat droog. En de wespen waren er gek op...   

Isler

Dit was erg lekker! Dit zijn twee zachte granenkoeken met daartussen in een laagje crème & een laag chocolade er om heen. We hadden hier niet zulke hoge verwachtingen van, dus dat 'ie zo lekker was verraste ons wel een beetje! 

 

Csokitorta krém

Jan Albert koos voor een stuk csokitorta krém: laagjes chocoladecake met daartussen chocoladecrème. Het zag er heel aanlokkelijk uit, maar 't was nogal... droog. Net alsof het al een dag of twee in de vitrine stond. Dat zou natuurlijk ook best het geval kunnen zijn, maar aangezien deze bakkerij in de wijde omtrek bekend stond als een topbakkerij... tsja. Of hoort dit gebak wat droog te zijn?

 

Kürtőskalács

Dit typisch Hongaarse gebak wordt ook wel 'schoorsteenkoek' of 'chimney cake' genoemd. Een 'echte' schoorsteenkoek wordt gemaakt van een lange reep lichtzoet deeg die rond een taps toelopende houten cilinder wordt gewikkeld, daarna door de suiker wordt gerold en vervolgens draaiend aan een spit boven gloeiende kolen goudbruin wordt gebakken. Over de gare koek wordt daarna kaneelsuiker gestrooid. Deze variant had geen suiker aan de buitenkant, maar was gevuld met opgeklopt eiwit met suiker. Een soort negerzoenvulling, zeg maar. Dat was lekker, al was de koek zelf wat droog. Ook al, ja.  

Csoki muffin

Deze enorme chocolade muffin grijnsde mij elke keer als ik boodschappen ging doen toe. Dus uiteindelijk heb ik 'm maar een keer gekocht (kon niet missen, natuurlijk)! Maar geen succes. Ik had hoge verwachtingen van de crumblelaag die er op zat - maar die was nogal flauw van smaak - en ik hoopte ook op grote brokken chocolade in de muffin. Maar die bestond alleen uit (vrij droge) chocoladecake. Jammerrrrr.

Krémes (links) en Francia krémes (rechts)

En dit zijn krémes: vierkante gebakjes (nou ja, 'jes'... ze waren echt enorm groot) die wel wat op een Tom Poes lijken. Deze krémes horen bij de populairste gebakjes van HongarijeDe gewone krémes bestaat uit een een dikke laag vanillecréme tussen twee lagen bladerdeeg & bovenop poedersuiker. De Francia krémes bestaat uit vanillecrème, slagroom, bladerdeeg en een laag karamelglazuur. Wij vonden ze eerlijk gezegd een beetje saai :-) De Francia krémes zakte helemaal in elkaar, maar had wél een erg lekkere bovenkant. Dat dan weer wel!

Keuzes, keuzes, keuzes... Eén gebakje dat we niet kozen, maar wel echt Hongaars is, is de Eszterházy torta. Die bestaat ui diverse laagjes merengue met walnoten of amandelen, met daartussen een botercrème met cognac of vanille. Bovenop de taart komt een laag glazuur versierd met streepjes van chocola. Iets voor volgend jaar om te proeven (als we daar weer in de buurt komen, tenminste)! 

 

Svéd mandulatorta & Ribizlis máktorta

Oké, deze Zweedse amandeltaart (links) en de bessentaart (rechts) hebben we laten staan. Maar ze intrigeren me nog steeds. Misschien hadden we toch een stukje mee moeten nemen... 

 

Špička s tekutou náplňou

Tsja, de vorm van deze gebakjes... laten we het dáár maar niet over hebben! ;-) Een špička (dat 'piek' betekent) is een biscuitachtig koekje met daarop chocoladecrème, een beetje advokaat & er om heen een chocoladelaag. Die advokaat hadden ze wat ons betreft wel weg mogen laten, maar afgezien daarvan was 't erg lekker! 

 

 

En wat was nou het lekkerst? Zonder meer de Isler. En zonder de advokaat daarna de špička. Maar we hebben al lang gezien dat er nog véél meer te testen valt... op naar de volgende vakantie! :-) 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Koerwa
7 maanden geleden

Ahoj

vanderhoeft sylvia
5 jaar geleden

wil niet moeilijk doen maar een "bakkerij" in Hongarije is Pékség" de foto's tonen een "Cukràszda" = patisserie.

Sabine
6 jaar geleden

Jaaaa, heerlijke taartjes, gebakjes en koekjes in Slowakije! Leuke blog, en het water loopt me in de mond nu haha