Notenbrood

Tijdens onze vakantie in Frankrijk aten we een ontzettend lekker notenbrood met verse geitenkaas. Zo'n brood bakte ik dus thuis ook: & deze is minstens zo lekker. 

Ik krijg meteen weer zin in de zomervakantie bij het eten van dit brood. Tijdens onze vakantie in Frankrijk in 2015 hebben we een aantal dagen doorgebracht bij een riviertje waar we in konden zwemmen, in de schaduw van een aantal bomen. Het was namelijk al dagenlang 40 graden - geen weer dus om echt actief op pad te gaan - en daarom namen we brood, verse geitenkaas (en chocoladepasta voor de jongens), een bal en wat leesboeken mee dan & dan zaten we de hele dag bij het water. Kortom: écht vakantie!!! Heerlijk. Ik wil zo weer terug.

En dat Franse notenbrood was dus zo ontzettend lekker dat het al tijden op mijn to-do-lijstje stond om zelf een recept voor een notenbrood te bedenken. Het was er alleen nog niet van gekomen, totdat ik een verse geitenkaas cadeau kreeg. En dat hoorde op notenbrood, vond ik. Goede reden om aan de slag te gaan... en wat was het lekker. Ik waande mij bijna weer in Frankrijk. Dit brood gaan we vaker bakken!  

Ingrediënten voor 1 groot brood

Voor de biga (het voordeeg, zie ook hier):

 • 75 gram bloem
 • 45 gram koud water
 • 0,5 gram instant gist

Voor het deeg:

 • 200 gram bloem
 • 200 gram waldkorn donker meel 
 • 3,5 gram instant gist
 • 8,5 gram zout
 • de biga, in blokjes gesneden
 • 250 gram handwarm water
 • 25 gram walnoten
 • 25 gram pecannoten
 • 25 gram paranoten


En zo maak je het

 1. De biga maak je de dag of avond van tevoren. Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een stevige bal en leg die in een met zonnebloemolie ingevette kom. Dek af met plastic, laat bij kamertemperatuur 1 uur rijzen en zet daarna in de koelkast. 
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de noten 10 minuten in de oven en hak ze daarna in stukken.
 3. Doe de bloem, het meel en het zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 4. Voeg de biga (in blokjes) en water toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig!
 5. Kneed als laatste de noten door het deeg en maak er een mooie bal van. 
 6. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 7. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Bol het deeg op tot een ovale vorm en leg het deeg met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Je kunt 't ook in een deegrijsmandje leggen (dan met de naad naar boven). Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 8. Verwarm de oven intussen voor op 230 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 9. Kerf, als het deeg goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt), aan de bovenkant in met een scherp mes. Als je het brood in een rijsmandje hebt laten rijzen, kieper het mandje dan eerst om, zodat het deeg op de bakplaat komt. Zet het brood in de oven en giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 10. Bak het brood 20 minuten op 230 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 20 minuten. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang of juist langer voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.