Bonbons

Dit is een recept voor iedereen die nog iets voor moederdag wil maken, maar geen idee heeft wat: zelfgemaakte bonbons! Dat ziet er best indrukwekkend uit, maar is eigenlijk heel eenvoudig om te maken. Je hebt er vooral een beetje tijd en geduld voor nodig. 

Een hele tijd terug had ik een nieuwe vorm voor bonbons gekregen, maar ik had nog niet de kans gehad om hem te gebruiken. Dat kon mooi dit weekend. Als je geen bonbonvorm hebt kun je natuurlijk ook andere vormpjes gebruiken (voor ijsblokjes, bijvoorbeeld). Maar het voordeel van zo'n echte bonbonvorm is dat het er meteen een stuk indrukwekkender uit ziet, haha! 

Ik gaf de bonbons trouwens niet aan mijn eigen moeder; onze jongens hebben ze gewoon opgegeten. Met stip op 1 wat hen betreft: de met chocolade ganache vulling en die met chocoladepasta er in. En ik vind zelf die met biscuitjes en honing het lekkerst. 

 

Ingrediënten voor 30 bonbons

  • 250 gram pure chocolade
  • 50 gram witte chocolade

Voor een chocolade ganache vulling:

  • 28 gram chocoladepasta (broodbeleg)
  • 17 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 ml slagroom
  • snufje zout
  • 45 gram pure chocolade

Voorbeelden voor andere vullingen:

  • gehakte walnoten
  • gehakte biscuitjes
  • chocoladepasta (broodbeleg)
  • pindakaas
  • verse aardbeien
  • verse bessen
  • karamel
  • honing

En verder:

  • siliconen bonbonvorm voor 30 bonbons
  • kwastje
  • spatel of ongekarteld lang mes


En zo maak je ze

  1. Voor de chocolade ganache: doe de pasta, basterdsuiker, slagroom en een snufje zout in een pan en breng dit op laag vuur aan de kook, tot de suiker is gesmolten en alles goed is gemengd. Haal de pan van het vuur en roer 45 gram pure chocolade er door, totdat dit helemaal is gesmolten. Zet het mengsel een half uur in de koelkast.
  2. Smelt 150 gram van de pure chocolade au bain marie. Bedek met een kwastje alle chocoladevormpjes met gesmolten chocolade. Zet de bonbonvorm daarna 20 minuten in de vriezer. 
  3. Haal de bonbonvorm uit de vriezer en vul de vormpjes met vulling naar smaak (je moet ze net niet helemaal tot de rand vullen). Ik maakte verschillende vullingen: o.a. chocolade ganache, chocoladepasta of pindakaas met stukjes noot, walnoten gemengd met chocolade ganache en verkruimelde koekjes gemengd met honing.
  4. Smelt de rest van de pure chocolade au bain marie en bedek de chocoladevormpjes met de gesmolten chocolade, zodat de vulling niet meer zichtbaar is. Strijk met een lange spatel de overtollige chocolade van de vorm, zodat elke bonbon een mooie gladde onderkant krijgt. Terwijl je aan het werk bent is dat natuurlijk nog de bovenkant, maar straks draai je de bonbons om en is wat je nu ziet de onderkant. 
  5. Zet de bonbonvorm 20 minuten in de vriezer. Haal daarna de bonbons voorzichtig uit de siliconen mal. 
  6. Doe de witte chocolade in een zip-zakje en sluit deze goed af. Leg het zakje in een kom heel heet water, totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Vervang zo nodig een paar keer het water. 
  7. Knip een heel klein puntje van het zip-zakje. Spuit voorzichtig witte streepjes chocolade over de bonbons. Laat de bonbons daarna in de koelkast helemaal uitharden. Ik bewaar de bonbons daarna trouwens ook in de koelkast.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Wander balt
3 jaar geleden

Ik heb hier als eerste een reactie 😀