Home » Recepten » Hoofdgerechten » Rijst » Bobotie

Bobotie

Bobotie25.jpg

Jullie hebben vast wel eens bobotie gegeten. Knorr bijvoorbeeld heeft van die pakjes voor bobotie met sperziebonen en appel. Maar wist je dat die ingrediënten er eigenlijk helemaal niet bij horen? Ik maakte bobotie zoals 't hoort, op zijn Zuid-Afrikaans!  

Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en kurkumalaag. Niks geen sperziebonen en appel dus, dat is een Nederlandse variant! Weet je dat ook weer.

En was dit nu lekker? Ja! Ik vond het lekkerder dan de bobotie uit een pakje. De sperziebonen en appel heb ik beslist niet gemist. Ik vind vegetarische vleesvarianten (zoals vega gehakt) meestal niet zo lekker, maar in deze bobotie vond ik het erg lekker. Dit gaan we vaker eten!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram ongekookte rijst
  • 2 sneetjes wit brood
  • 250 ml melk
  • 1 ui, geschild en gesneden
  • 4 tl kurkuma
  • 4 tl kerriepoeder
  • 4 tl Provençaalse kruiden
  • 500 gram mager rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
  • 320 ml tuinkruiden bouillon
  • 50 gram rozijnen
  • 4 flinke eetlepels abrikozenjam
  • 4 eetlepels Worcestershire sauce
  • 4 eetlepels ketchup
  • 4 middelgrote eieren
  • peper en zout 

 

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Week het brood ongeveer 5 minuten in de melk. Knijp het brood uit en leg aan de kant. Bewaar de melk, die heb je straks nog nodig!
  3. Verhit een beetje boter of olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui 3-4 minuten. Voeg de kurkuma, Provençaalse kruiden en kerriepoeder toe kook nog even mee. Doe de uien in een schaaltje en zet aan de kant. 
  4. Bak het gehakt bruin in de koekenpan. Voeg de uien toe aan het gehakt, samen met het uitgeknepen witbrood, de bouillon, rozijnen, Worcestershire saus, ketchup en abrikozenjam. Roer goed door en laat 15 minuten sudderen. Schep het mengsel daarna in een ovenschaal.
  5. Mix de melk met de eieren. Breng op smaak met wat peper en zout. Giet het mengsel daarna over het gehakt in de ovenschaal.
  6. Bak de bototie 30-40 minuten in de oven, totdat het eimengsel goed gaar is.
  7. Kook ondertussen de rijst zoals aangegeven op de verpakking. 
  8. Serveer de bobotie met de rijst. Lekker met banaan, kokos en extra abrikozenjam!

 

 

Bobotie5.jpg
Bobotie22_vk.jpg
Bobotie1.jpg
Bobotie16.jpg
Bobotie22.jpg
Bobotie9.jpg
Bobotie19.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.