vegan Appelkruimeltaart

Een vegan appeltaartje! ~ Gewoon omdat het kan. Dankzij één van mijn collega's heb ik laatst heerlijk vegan gegeten - bij vegan gerechten worden geen dierlijke producten zoals boter & kaas gebruikt. En toen dacht ik: kan mijn appeltaart ook vegan? Nou ja, dat moet ik dan meteen even proberen hè. En zie hier het resultaat: een heel lekker taartje! :-) 

De meesten van jullie weten wel dat ik al jaren vegetariër ben: ik eet geen vlees en vis, maar ik eet wel gewoon kaas & boter en drink melk. Ik ben dus niet vegan: dan eet je helemaal geen dierlijke producten. Dat hoeft voor mij niet persé (en ik vind kaas ook veel te lekker...). 

Maar laatst was ik met een aantal collega's uit eten, en toen heb ik heerlijk vegan gegeten! Ik was eigenlijk een beetje aangestoken door mijn collega Nick, die sinds kort vegetariër is & ook wel vegan eet. Ik had er zelf in elk geval nooit aan gedacht om naar een vegan menukaart te vragen. Maar het was echt heel lekker én ook nog eens een stuk minder vet en calorierijk dan de vegetarische gerechten met vooral héél veel kaas (super lekker, maar natuurlijk niet het aller gezondst). Dus: als je vegetariër bent & je wilt graag wat afvallen, kies dan eens een vegan gerecht als je uit eten gaat. :-)  

En dit taartje is in elk geval prima gelukt. Ik wilde 'm eigenlijk met kokosolie maken, maar die bleek op te zijn toen ik ging bakken. Daarom heb ik zonnebloemolie gebruikt. Ik denk zelf dat kokosolie nog beter lukt omdat dat wat steviger is, maar met zonnebloemolie gaat het dus ook goed. En het ei verving ik door lijnzaad met water. Dat is alles. Simpel, hè?

Ingrediënten voor 1 taartje van 8 stukjes

Voor het deeg:

  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 3 eetlepels water
  • 80 gram zonnebloemolie
  • 90 gram kristalsuiker
  • 175 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 4 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 2-3 zoetzure appels (bijv. Elstar), geschild en in blokjes
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  2. Roer de gemalen lijnzaad en de 3 eetlepels water door elkaar. Laat even staan. 
  3. Kneed de zonnebloemolie, suiker, bloem, bakpoeder, vanillesuiker, een snuf zout en het lijnzaad met water tot een glad deeg.
  4. Gebruik 2/3 van het deeg om de bodem en wanden van een kleine springvorm van 21 cm doorsnede te bekleden. Ik maakte een randje langs de wanden van 2-3 cm hoog. 
  5. Meng 50 gram suiker, 50 gram rozijnen, de citroensap en kaneel door de appelblokjes.  Doe het appelmengsel in de taart.
  6. Verkruimel de rest van het deeg over de taart.
  7. Bak de taart goudbruin in 50 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er wat poedersuiker overheen voor je 'm serveert. 


Reactie plaatsen

Reacties

Anja
3 jaar geleden

Door allerlei voedsel intoleranties verdraag ik momenteel heel veel niet. Gelukkig kwam ik dit recept tegen! Ik pas het altijd een beetje aan, maar ik ben superblij dat ik ook altijd iets lekkers bij de koffie of thee kan eten. Ik maak een grotere taart en doe alles x 1,5. Ik snijd stukjes van de taart, die ik vervolgens apart in plastic verpak en invries. In plaats van suiker doe ik half/half rietsuiker/xylitol. En in plaats van zonnebloemolie gebruik ik kokosolie. O ja, en speltmeel ipv bloem. En minder rozijnen. Nu ik dit zo teruglees, is het bijna een andere taart geworden! 😅 Hoe dan ook, bedankt voor het recept!