Taartraster vlechten

Meestal als ik een appeltaart maak, besteed ik niet zoveel aandacht aan de bovenkant (lees: ik doe ook maar wat). Ik plak er gewoon wat stroken deeg op & klaar is kees... terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om er een mooi raster op te vlechten! Het is wat lastig om uit te leggen, dus ik laat het je gewoon met foto's zien. 

Het vouwen is niet eens het lastigste bij het maken van zo'n raster: de grootste kunst is om er voor te zorgen dat de deegrepen niet scheuren. Bij de appeltaart die je hieronder op de foto's ziet ging dat ook nét even mis. Maar na het bakken van de taart zie je dat meestal helemaal niet meer terug. Gewoon doorvlechten dus! :-)

Ingrediënten voor 1 taart

  • 1 recept voor appeltaart --> met 2/3 van het deeg maak je de bodem en de zijkanten van de taart; 1/3 van het deeg gebruik je om het raster te vlechten. 


En zo maak je 't

1. Rol het deeg op een stuk bakpapier met een deegroller uit tot een dunne lap & snijd er met een scherp mes of een pizzames stroken uit. Leg een aantal stroken over de taart. Het geeft niet als ze nog wat te lang zijn, dat werk je aan het eind wel bij. 

2. Vouw om en om de deegstroken voor de helft terug. Leg een nieuwe strook in het midden van de taart, dwars op de andere stroken.


  

3. Vouw de stroken die je bij stap 2 terug hebt gevouwen weer helemaal over de taart. Leg de andere stroken nu een eindje terug, over de ene strook die je bij stap 2 hebt toegevoegd. Leg een nieuwe deegstrook dwars over de andere stroken. 


4. Leg de deegstoken die je bij stap 3 hebt omgevouwen weer helemaal terug. Vouw ze daarna vanaf de andere kant om, over de middelste dwarsliggende strook heen. Leg hier nu ook een nieuwe deegstrook dwars op de taart. Leg de teruggevouwen stroken deeg daarna weer over de nieuwe deegstrook. 

5. Vouw de laatste strookjes deeg om & leg links & rechts nieuwe deegstroken op de taart. 


6. Vouw alle deegstroken weer terug. Snijd de overtollige randjes deeg er af & druk het deeg aan de randen voorzichtig aan. 

7. Bestrijk de taart met losgeklopt ei. 


8. Bak de taart daarna zoals aangegeven in het recept. Klaar! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.