Tarwebrood met lijnzaad & sesamzaad

Met mijn nieuwe standmixer die ik afgelopen week zomaar kreeg maakte ik als allereerste het deeg voor dit tarwebrood. En wat is er nou lekkerder dan een verse, nog een beetje warme boterham met met boter & chocolade hagelslag er op? :-P

Meestal als ik tarwebrood maak, maak ik die voor 50% met tarwemeel en 50% tarwebloem. Daarmee krijg je wat makkelijker een mooi gerezen bruin brood, omdat de gluten zich veel beter kunnen ontwikkelen. Ik zal het wel niet helemaal goed uitleggen, maar het komt er zo ongeveer op neer dat de vliesjes die in het tarwemeel zitten, de gluten die tijdens het kneden ontstaan zomaar weer 'doorsnijden'. En kapotte gluten laten het brood natuurlijk niet rijzen. Met bloem heb je dat probleem niet. 

Dit brood bestaat voor 100% uit tarwemeel, dus ik heb het mezelf daarmee wel een beetje lastig gemaakt. Dat zie je ook wel terug in het brood: het is wat minder hoog gerezen en wat grover van structuur. Ik denk dat ik het ook ietsje korter had moeten kneden (maar dat is achteraf praten). Het deed er eigenlijk niet zoveel toe, want het brood was heerlijk. En de volgende keer maar eens kijken of korter kneden een beter gerezen brood geeft! :-)

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 50 gram gebroken lijnzaad
 • 60 ml (of 60 gram) heet water
 • 600 gram tarwemeel
 • 11 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 360 gram (of 360 ml) lauwwarm water
 • een flinke hand sesamzaad


En zo maak je 'm

 1. Roer het gebroken lijnzaad en 60 ml heet water door elkaar. Laat 30 minuten staan. 
 2. Doe het meel en de zout in een kom & roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar.
 3. Giet 360 gram water en het lijnzaad (met water) er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
 4. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 5. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 6. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven.
 7. Strooi een flinke hand sesamzaad op je werkblad. Rol de deegrol er overheen, zodat hij aan alle kanten is bedekt met de zaadjes.
 8. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 9. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. .  
 10. Als het brood goed is gerezen zet je het in de oven. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 11. Bak het brood 20 minuten op 220 graden;
  verlaag daarna de oventemperatuur naar 180 graden en bak nog ongeveer 10 minuten. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kern- temperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.