griesmeelcake met vanillevla (revani)

Marokkaanse griesmeelcake! In Marokko wordt 't vaak als nagerecht gegeten, maar het is ook lekker bij de koffie of thee. Ik maakte deze licht zoete cake met vanillevla.

Dat is toch wel een verrassend ingrediënt, vind je ook niet? Maar bakken met vla gaat prima: je krijgt er een heerlijk luchtige, zachte cake mee. In het Marokkaans heet deze griesmeelcake 'revani'. En ze snijden 'm meestal in van die leuke ruitjes. Daar smaken ze niet anders door natuurlijk, maar het staat wel leuk, vind je niet? 

Houden jullie trouwens van griesmeel? Wij eten het niet zo vaak. We eten wel graag Turks of Marokkaans, en vaak kies ik dan voor een dessert met allemaal kleine hapjes (want ik kan nooit kiezen!). En daar zit dan eigenlijk altijd wel zo'n geruit stukje cake bij. Lekker!  

Ingrediënten

  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 gram suiker
  • 2,5 ei, geklutst
  • 10 gram vanillesuiker
  • 20 gram bakpoeder, gezeefd
  • 600 ml (= 715 gram) vanillevla
  • 300 gram griesmeel (semolina)
  • 2-3 eetlepels honing
  • geraspte kokos
  • amandelschaafsel

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een brownieblik van 33 x 33 cm met bakpapier.
  2. Mix de olie, suiker en ei door elkaar. Meng daarna de vanillesuiker en bakpoeder er door heen. Mix tot slot de vla en griesmeel er door, tot je een glad beslag hebt.
  3. Giet het beslag in de brownievorm. Zet de vorm in de oven en bak de cake in 45 minuten gaar.
  4. Laat de cake in het blik afkoelen. Haal 'm, als hij goed is afgekoeld, uit het bakblik. Snijd de (wat hardere) zijkanten er af.
  5. Warm de honing een beetje op tot het vloeibaar is. Besmeer de bovenkant van de cake met de honing en strooi er daarna kokos of amandelschaafsel over heen. 
  6. Snijd de cake daarna in ruitjes of in vierkantjes. Ruitjes is natuurlijk helemaal niet economisch (want je houdt allemaal rest stukjes over), maar het lijkt wel mooi! :-)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.