Roomkaas tulband cake

Een gewone vanillecake vind ik eigenlijk niet zo bijzonder. Maar van deze roomkaas tulband cake kan ik wel door blijven eten. De roomkaas geeft er zoveel smaak aan!

Dat een cake met roomkaas zoveel lekkerder is, is eigenlijk een toevallige ontdekking. Ik kwam namelijk per ongeluk met zuivelspread naturel thuis, in de veronderstelling dat ik iets anders had gekocht. Daar kwam ik pas achter nadat ik de verpakking open had getrokken (wel een beetje blond, hè)... En toen zat ik met een open pakje roomkaas, dat ik op dat moment helemaal niet nodig had. Dus toen besloot ik om er maar een cake mee te gaan bakken, want die kan in plakjes in de vriezer & dan blijft het nog wel even goed.

Dat was geen verkeerd besluit, want deze cake hebben we inmiddels al veel vaker gebakken, zo lekker smaakt 'ie! Onze oudste noemt dit een 'acht-sterren-cake'. Daarbij verwijst hij overigens niet naar de kwaliteit van de cake, maar naar de keer dat de jongens een plak van deze cake mochten versieren en hij er onder andere 8 sterren op deed. Maar hé, dat is een detail! :-) 

De jongens vinden deze cake overigens alle drie erg lekker - zelfs onze tweede, die zoals jullie weten absoluut geen cake- en taarteter is. Dus. Moet ik er nog meer over zeggen?

Ingrediënten voor 1 tulband (20 plakken)

 • 250 gram roomboter, kamertemperatuur
 • 230 gram fijne kristalsuiker
 • 70 gram witte basterdsuiker
 • 4 middelgrote eieren
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 200 gram zuivelspread naturel light
 • 300 gram patentbloem 
 • 1,5 theelepel zout
 • poedersuiker

En zo maak je 'm

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Mix de boter en suiker met een mixer door elkaar tot je een gladde massa hebt. Voeg de eieren en de vanille-extract toe en mix opnieuw tot een glad beslag. 
 3. Doe de roomkaas er bij en mix alles goed door elkaar. Mix tot slot de bloem en zout door het beslag.
 4. Vet een tulbandvorm in. Schep daarna het beslag in de tulband. 
 5. Zet de cake in de oven en bak 'm in 60-65 minuten goudbruin, totdat een satéprikker er schoon uit komt. Houdt de cake tijdens het bakken in de gaten; als hij te bruin wordt, doe er dan wat aluminiumfolie over heen. Ik deed er na een minuut of 40 aluminiumfolie over.  
 6. Laat de cake 10 minuten in de cakevorm afkoelen. Als je de cake er meteen uit wilt halen is hij zo zacht dat hij zomaar breekt - en dat wil je natuurlijk niet! Zet na een minuut of 10 een groot bord of een houten plank op de tulband vorm, en keer hem voorzichtig om zodat de cake er uit komt. Laat de cake daarna verder afkoelen. Bestrooi de cake met wat poedersuiker.

Reactie plaatsen

Reacties

Sytske
7 jaar geleden

Hallo Yvonne! Nee hoor, ik heb in deze cake geen bakpoeder gebruikt. Het klopt dus dat dat er niet bij staat in het recept! Groetjes, Sytske

Yvonne
7 jaar geleden

Moet in dit recept geen bakpoeder. Ik heb patentbloem (tarwe) gekocht. Ik vroeg me af of er niet iets is vergeten te vermelden