No-knead desem maïsbrood

Zuurdesembrood waar je eigenlijk geen werk van hebt! Dit maïsbrood hoef je namelijk niet te kneden. Je hebt alleen maar een beetje geduld nodig, want het deeg staat lang te rijzen. Maar dat is dan zo'n beetje ook alles wat je moet doen! Makkelijk, hè?

 

Het deeg blijft ook na de eerste lange rijstijd erg plakkerig, dus niet in paniek raken als het na de eerste lange rijstijd nog steeds erg zacht is. Als je je werkblad goed bestuift kun je met een deegsteker prima het deeg vormen. 


Ik maakte dit brood met een meergranen meelmengsel met o.a. maïsmeel er in. Je kunt ook gewoon tarwebloem gebruiken, dat werkt net zo goed. Heb je geen zuurdesemstarter? Hier vind je een recept voor een 'gewoon' brood (zonder desem) dat je niet hoeft te kneden. 

Ingrediënten voor 1 brood

  • 150 gram actieve zuurdesemstarter
  • 300 ml water
  • 500 gram panovite maïsmeel (een meergranen meelmengsel met o.a. tarwebloem en maïsmeel; dit kocht ik bij de molen in Birdaard). Je kunt ook gewoon 500 gram tarwebloem gebruiken. 
  • 6 gram zout

 

En zo maak je 'm

  1. Roer alle ingrediënten in een grote kom door elkaar. Dek de kom af en laat het mengsel 12-13 uur bij kamertemperatuur staan. 
  2. Bestuif je werkblad met bloem. Stort het deeg er op. Vorm het met behulp van een deegsteker tot een ronde bol. Je hoeft het niet te kneden. Strooi er zo nodig nog een beetje extra bloem bij als het deeg te plakkerig is om te behandelen. 
  3. Leg de deegbal met de naad naar boven in een goed met bloem bestoven rijsmand (een gewone schaal kan ook prima, als je geen rijsmand hebt). Bestuif de bovenkant van het deeg met bloem & dek daarna de mand af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het deeg zo 3-6 uur rijzen  bij kamertemperatuur. 
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Draai de rijsmand om boven de bakplaat. Snijd het brood aan de bovenkant 2-3 keer in met een scherp mes of een breadlame. 
  6. Bak het brood in 50 minuten gaar in de oven.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.