Karamelsaus

Vinden jullie karamelsaus ook zo lekker? Het is helemaal niet zo ingewikkeld om zelf te maken; je moet er alleen even goed je aandacht bij houden!  

Een appeltaartje met karamelsaus... of ijs met een laagje karamel er over! Dat is toch zó lekker. Of wat dacht je van deze appel-karamelkoeken? Het kan echt overal bij... desnoods smeer je het op je boterham! Onze jongste vond dat in elk geval ook erg lekker, haha! :-) 

Dit recept is goed voor een jampotje vol. In de koelkast kun je dat zo een week of twee bewaren. Alhoewel dat helemaal niet zo'n goed idee is, want ik ben in staat om dat potje gewoon zo leeg te lepelen... :-S
 

Ingrediënten voor 1 jampotje vol

 • 175 gram fijne kristalsuiker
 • 85 ml water
 • 80 gram ongezouten roomboter
 • 110 ml slagroom
 • 1/3 theelepel zout

 

En zo maak je het

 1. Doe de suiker in een pannetje. Giet het water er bij en zorg dat de suiker helemaal onder water staat. Zet het vuur aan en breng het mengsel zónder te roeren aan het borrelen. Niet roeren! Laat door borrelen totdat het van kleur verandert en mooi lichtbruin wordt. Laat het niet te donker worden, want dan is 'ie aangebrand en niet meer lekker...
 2. Als het mengsel mooi lichtbruin is, doe je de boter er bij. De karamel gaat nu bubbelen. Roer 1-2 minuten door, totdat de boter helemaal is opgelost.
 3. Doe nu de slagroom er bij. Het mengsel gaat flink knetteren! Verwarm het mengsel al roerend één minuut. Zet dan het vuur uit. Roer de zout er doorheen. 
 4. Laat de karamel even afkoelen en giet het daarna in een jampotje. Bewaar de karamel in de koelkast.
 5. De karamel wordt wel wat dikker in de koelkast, maar hij blijft vloeibaar (een beetje zoals keukenstroop). Als je 'm weer zachter wilt hebben kun je 'm even in de magnetron of in een pannetje opwarmen.


   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.