Mueslibrood

Mueslibrood! Niet voor het eerst dat ik dat bakte trouwens, dat deed ik al veel vaker. Want dit is gewoon een lekker brood!

De laatste keer is trouwens wel al heel lang geleden & ik was dit brood eigenlijk een klein beetje vergeten (er staat namelijk zoveel op mijn wil-ik-nog-bakken-lijst, dat ik vaak iets helemaal nieuws probeer).

Maar er stond een pot muesli in de kast stond die heel nodig op moest omdat 't een beetje slof begon te worden. En dus dacht ik toen ineens weer aan dit lekkere brood! Kon ik 't recept meteen even afstoffen & bijwerken. 
 

Ingrediënten voor 1 groot brood of 2 kleine

 • 250 gram volkoren tarwemeel
 • 160 gram roggebloem
 • 90 gram tarwebloem
 • 9 gram zout
 • 7 gram gist (1 zakje)
 • 325 ml water
 • 125 gram muesli + een handje extra


En zo maak je 'm

 1. Doe het meel, de bloem en het zout in een kom en roer het met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals goed door. 
 2. Doe het water er bij en kneed het met je hand of met een standmixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. 
 3. Doe het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek af met plastic en laat het bij kamertemperatuur één uur rijzen. 
 4. Bestrooi een werkblad met wat bloem en stort het deeg er op. Druk met je platte hand de lucht uit het deeg. Kneed daarna de muesli door het deeg.
 5. Bol het deeg op tot een rond of langwerpig brood. In plaats van één groot brood kun je er ook twee kleine broden van vormen; de vervolgstappen blijven daarna gelijk (ook de baktijd). Leg de deegbal met de naad naar de beneden op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur opnieuw een uur rijzen. 
 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Zet onderin de oven een lege braadslede. 
 7. Maak met je hand beide broden nat met wat water. Strooi er nog wat extra muesli over heen (zonder de rozijnen; die worden alleen maar zwart in de oven).
 8. Giet wat koud water in de braadslede en schuif daarna de bakplaat in de oven. Bak het brood in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant van het brood klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Laat het brood afkoelen op een rooster.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.