Fondant taart

Deze zou ik al een hele tijd met jullie delen, maar ik kwam er maar niet aan toe om 'm te plaatsen: deze haaien fondant taart bakte ik voor de 7e verjaardag van onze Wander. Hieronder zie je stap voor stap hoe je zo'n taart in elkaar zet. 

Een haai is het lievelingsdier van Wander. Dus voor zijn 7e verjaardag wilde hij graag een haaientaart. Eentje met fondant, cake, slagroom & aardbeien, zo luidde zijn bestelling. Een "vandaaltaart" noemt hij het: hij vergeet steeds het woord "fondant", haha!

Wel even een project, zo'n fondant taart... een kwarktaart is sneller klaar. Maar de jarige mag het zeggen & dus ging ik aan de slag. Ik had eerder al eens een andere fondant taart gemaakt (die zie je hier ook op de foto: die blauwe met groen-witte versiering), dus ik wist gelukkig hoe het moest. Aan de slag dus. Al hield ik het qua versieren wel redelijk simpel met gewoon een grote 7 en een aantal haaien op de taart.

Wander was er in elk geval helemaal in zijn nopjes mee. Hij had zijn haaien taart! En dat was voor mij het aller belangrijkste :-) 

Ingrediënten

Voor de botercrème:

 • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 125 gram margarine, op kamertemperatuur
 • 250 gram poedersuiker

Voor de vulling:

 • ca. 200 gram aardbeienjam
 • 400 gram slagroom
 • 2 zakjes klopfix (2 zakjes van 8 gram)
 • 70 gram fijne kristalsuiker
 • 300-350 gram verse aardbeien, door midden gesneden, schoongespoeld en droog gedept

En verder:

 • 500 gram fondant in één kleur voor de basisbekleding
 • fondant in andere kleuren om te versieren

 

En zo maak je 'm 

 1. Bak het biscuitdeeg zoals aangegeven. Het is het handigst als je dit de avond of ochtend van tevoren doet, want je moet de biscuit helemaal laten afkoelen.
 2. Maak de botercrème ook een paar uur van tevoren: mix de roomboter en margarine met een mixer door elkaar. Voeg de poedersuiker toe en mix dit in 5-10 minuten tot een gladde crème. Vul een spuitzak met een groot rond mondje met de botercrème en leg die een paar uur in de koelkast om op te stijven.
 3. Maak de slagroom: klop met een mixer de slagroom stijf. Voeg al kloppend de klopfix en suiker toe (niet alles tegelijk, beetje bij beetje). Klop tot je een stevige slagroom hebt waarvan de pieken uit zichzelf blijven staan. Zet in de koelkast.  
 4. Snijd de afgekoelde biscuit met een taartzaag in drie even dikke lagen (zie hier op Google hoe een taartzaag er uit ziet).

5. Leg de bovenste twee lagen voorzichtig aan de kant. De onderste laag leg je op een ronde kartonnen taartbodem.
6. Smeer de jam op de biscuit. Je mag tot aan de randen van de biscuit smeren (maar de jam moet niet op de zijkant van de biscuit komen. Ik ben vergeten hier een foto van te maken! :-)
7. Leg de middelste biscuitlaag op de taart.
8. Spuit met de spuitzak een randje botercrème op de buitenste rand van het biscuit. Maak er daarna nog een tweede randje botercrème bovenop.

9. Vul de taart binnen de rand botercrème met ongeveer 2/3 van de slagroom. 

10. Druk daarna de aardbeien in de slagroom.

11. Vul daarna met de rest van de slagroom de taart tot aan de bovenste rand van de botercrème.

12. Leg de laatste laag biscuit op de taart. Smeer nu met de rest van de botercrème de taart aan de bovenkant en zijkant dicht, zodat hij zo glad mogelijk is en er geen gekke gaten en bulten meer in zitten. Je hoeft misschien niet alle botercrème te gebruiken, of wellicht heb je juist wat meer nodig. Zet de taart daarna even aan de kant. 

13. Zorg dat je werkblad schoon is en smeer 'm in met een beetje crisco. Niet te veel, alleen zo dat het een beetje glad is en het fondant niet blijft plakken.
13. Kneed de fondant goed door elkaar. Leg 'm op het werkblad en rol 'm met een fondantroller of een lang stuk PVC-buis uit tot een grote lap van een paar millimeter dun. Zet de taart er vlak naast. Rol je roller voorzichtig onder de lap fondant, zodat je de lap op kunt tillen met behulp van de roller. Leg de lap voorzichtig over de taart heen.

14. Nu ga je met een fondant smoother (zie hier op Google) het fondant mooi glad tegen de taart aan 'smeren'. Je begint onderaan de rand van de taart en duwt voorzichtig vanaf de onderkant omhoog, zodat de fondant mooi glad tegen de taart komt. Daarbij draai je de taart steeds rond, zodat je gelijkmatig de fondant strak trekt. Je werkt daarbij van onder naar boven, omdat je dan genoeg ruimte voor het fondant houdt om zich mooi om te taart te vormen. Werk je van boven naar beneden dan trek je het fondant te strak. Snap je het nog? :-)

15. Als het fondant mooi strak om de taart zit, snijd je met een scherp mesje de overtollige fondant er af.

16. Nu kun je de taart verder gaan versieren! Het fondant waarmee je de taart versiert kun je er gewoon met een beetje water op plakken. Zorg er wel voor dat je geen water knoeit op de taart, want die plekken blijf je later zien. 


Reactie plaatsen

Reacties

Sytske Balt
7 jaar geleden

Hallo Riny, Dankjewel! De taart is helemaal op gegaan! 
De fondant er over, dat vind ik ook altijd het lastigste onderdeel. Dan ben je er bijna en dan tóch nog een scheurtje… Glutenvrij lijkt me ook een karwei trouwens!
Kan me voorstellen dat dat minder luchtig wordt. Ik doe de vulling altijd de dag voor de verjaardag tussen de taarthelften. Dat gaat altijd goed, ik heb nog nooit meegemaakt dat de slagroom inzakt. Ook 4-5 dagen later is de taart nog helemaal prima! Als je goede slagroom gebruikt en een beetje klopfix er door gaat dat altijd goed. Groetjes, Sytske

Riny Visser
7 jaar geleden

Hallo Syts, Allereerst gefeliciteerd met jullie jarige Wander. Complimenten voor de taart die je gemaakt hebt. Hij ziet er prachtig uit. Ik weet uit ervaring wat een klus het is, en vooral de bekleding met het fondant is best moeilijk.
Ik zie helemaal geen scheurtjes haha.Ik gebruik zelf altijd marsepein. Is ook lekker hoor. Vinden wij dan.
Je biscuit is prachtig luchtig. Mijn (glutenvrije) biscuits mislukken nogal eens.
Heb nog een vraagje. Hoe lang van tevoren doe je de vulling tussen de taarthelften. Ik ben altijd een beetje bang dat de slagroom instort...
Hebben jullie genoten van de taart? Nu feestje zeker dit weekend voor de vriendjes....
Groetjes, Riny