Volkoren desembrood met maanzaad

't Smaakte heerlijk, maar helemaal tevreden was ik toch niet over dit volkoren desembrood. Het was niet zo luchtig als ik wilde. Dat gaan we dus nog eens opnieuw doen! #projectje

Ik weet nog niet precies waardoor het brood vrij zwaar is gebleven: heeft vast iets te maken met de vorming van gluten & hoe lang ik het deeg heb gekneed. Ik ben nog niet zo'n broodexpert, dus ik zal me er eens even in gaan verdiepen. Hou ik wel van, dat soort projecten! :-)  

Maanzaad geeft trouwens wel een heerlijke smaak aan brood. Elke keer als ik het proef vraag ik mij weer af waarom ik het niet vaker gebruik. Dus dat houden we er in.  

Ingrediënten voor 1 klein brood

 • 250 gram volkoren tarwemeel
 • 4 gram zout (3/4 theelepel)
 • 75 gram zuurdesemstarter
 • 150 ml handwarm water
 • handje maanzaad


En zo maak je het

 1. Meng het meel en zout met een garde door elkaar.
 2. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 3. Doe het meel er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
 5. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. 
 6. Bekleed een ovale schaal met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven.

 7. Rol van het deeg een langwerpige vorm. Strooi het maanzaad op je werkblad, rol het deeg er doorheen en leg het deeg daarna in de theedoek in de schaal. Bedek het deeg met de punten van de theedoek.

 8. Nu moet je het deeg laten rijzen. Daarvoor heb je twee opties:
  - maak het deeg 's avonds klaar, zet het in
    de koelkast en laat het daar een nacht
    rijzen. Haal het 's ochtends uit de
    koelkast en laat bij kamertemperatuur
    nog een uurtje rijzen.  
  - of: laat het deeg bij kamertemperatuur
    zo'n 5-6 uur rijzen.

 9. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede. Geen glazen ovenschaal, want die knapt als je er koud water in giet. 
 10. Keer de schaal met het deeg voorzichtig om en leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een sneden in het brood.

 11. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  

Reactie plaatsen

Reacties

Marian van der hoest
een maand geleden

Desem brood moet je 1x kneden daarna 3 x na 45 vouwen en vormen . Op schaal en afdekken en min 8 tot 24 uur in de koelkast zetten. Zuurdesem heeft een koude rijs nodig. Uit de koelkast halen 4 uur op temperatuur laten komen en daarna insnijden en afbakken. Zuurdesem heeft tijd en koude rijs nodig. Succes