Dulce de leche / Karamelpasta (snelle variant)

Laatst deelde ik al met jullie hoe je dulce de leche (oftewel karamelpasta) maakt. Dat kan door een blikje gecondenseerde melk een paar uur te laten koken, maar het kan ook sneller, in ongeveer 15 minuten! 

Deze snelle versie gebruikte ik voor het maken van deze notenslof met karamel, maar ook voor millionaires shortbread. Lekker hoor! Dat kan trouwens net zo goed met de langzame versie voor dulce de leche. Dat duurt weliswaar wat langer, maar je hoeft er geen extra suiker en boter aan toe te voegen. Dat scheelt dan weer.

Kunnen jullie de blikjes gecondenseerde melk trouwens vinden in de supermarkt? Het varieert nog wel eens waar het staat. Soms bij de koffiemelk enzo, maar de blikjes staan ook wel bij de Indische producten, naast de kokosmelk. Vraag er anders even naar. :-)

Ingrediënten voor 475 gram karamelpasta

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk à 375 gram

 

En zo maak je 't

  1. Smelt de boter op laag vuur in een pannetje.
  2. Voeg de suiker en de melk toe, en roer totdat alle suiker is opgelost.
  3. Zet daarna het vuur een beetje hoger en laat de karamel 10-15 minuten zachtjes koken, terwijl je voortdurend blijft roeren. De karamel is goed als hij lichtbruin en dikker is geworden. Zet het vuur niet te hoog: dan gaat de karamel aan de bodem van de pan vastkoeken en krijg je allemaal stukjes er in. En dan is 'ie niet meer lekker... :-(
  4. Gebruik de karamelpasta meteen in het gebak of waar je het voor nodig hebt: hij is nu nog zacht. Als hij is afgekoeld kun je 'm niet meer gieten. Hij is dan overigens nog wel zacht genoeg om 'm te kunnen snijden.
     

 

Reactie plaatsen

Reacties

Lianne
7 jaar geleden

Ideaal als je snel karamel wil maken. Ik maak het meestal via de lange methode, maar dan wel 3 blikken tegelijk.