Sorghum brood met lijnzaad (niet-glutenvrij)

Sorghum meel is een glutenvrije meelsoort, maar voor dit brood gebruikte ik ook tarwebloem. Dit is dus géén glutenvrij brood, maar wel een lekker brood :-)


Sorghum hoort bij de grassenfamilie en het graan van sorghum is glutenvrij. Je kunt er dus ook prima glutenvrij brood van bakken. Dan moet je het niet mengen met tarwebloem, want daar zitten wel gluten in. 

 

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 50 gram lijnzaad
 • 60 gram heet water
 • 350 gram tarwebloem
 • 250 gram sorghum meel
 • 8,5 gram droge gist
 • 12 gram suiker
 • 11 gram zout
 • 30 gram zonnebloemolie
 • 360 gram water van 20-25 graden


En zo maak je 'm

 1. Doe 50 gram lijnzaad en 60 gram heet water bij elkaar in een schaaltje. Roer door elkaar en laat dit 30 minuten staan. 
 2. Roer de tarwebloem, het sorghummeel en de gist met een garde door elkaar. Roer daarna de suiker en het zout er door. 
 3. Doe het meelmengsel, het water, zonnebloemolie en lijnzaad bij elkaar.
 4. Kneed het deeg in 10-15 minuten tot het een soepel deeg is waar je een vliesje van kunt trekken. Je kunt het deeg natuurlijk ook in een standmixer kneden.
 5. Vet een kom in met bakspray of  zonnebloemolie en leg de deegbal in de kom. Rol het deeg even heen en weer door de kom, zodat hij aan alle kanten is ingevet. Dek de kom af en laat het deeg een uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 6. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 7. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
  Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven.
  Hier kun je stap-voor-stap foto's vinden voor het vormen van het deeg!
 8. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Zet het blik in een plastic zak en laat het deeg nogmaals een uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 9. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. 
 10. Zet het brood als het goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) in de oven. 
 11. Bak het brood 20 minuten op 220 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 10 minuten.
 12. Het brood is klaar als de kerntemperatuur 95 graden is of als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.