pretzels (brezel of kringlor)

Tijdens onze vakantie in Hongarije ontdekten de jongens zachte pretzels: en die vonden ze zó lekker! In Nederland kun je deze broodjes niet overal kopen, dus ik maakte ze zelf. Wist je dat je pretzels kort moet koken, voordat je ze in de oven bakt? Daardoor krijgen ze die mooie bruine kleur & knapperige korst. 

Een pretzel is een zoute krakeling, die meestal wordt gegeten als snack. Ze zijn er als zachte broodjes, zoals ik nu heb gemaakt, maar ook als harde kleine zoutjes: kleine zoutjes in de vorm van een krakeling, of zoute stokjes. 


Voordat je deze zachte pretzels bakt, dompel je ze eerst kort onder in kokend water met baking soda. Daardoor krijgen ze die knapperige en goudbruin gekleurde korst. Die kleur komt door de 'maillard reactie': de aminozuren in het hete water met baking soda reageren met de suiker in het deeg. En dan krijg je dit mooie brood! 

Wij eten een pretzel gewoon zo op, maar je kunt 'm ook dippen in bijvoorbeeld een lekker mosterdsausje, smeerkaas, mayonaise met een smaakje of hummus. 

Ingrediënten voor 12 stuks

 • 14 gram droge gist
 • 240 ml lauw water
 • 520 gram tarwebloem
 • 2 theelepels zout
 • 1 theelepel suiker
 • 33 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • grof zout

Voor het sodabad:

 • 2 liter kokend water
 • 120 gram baking soda

 

En zo maak je ze

 1. Roer de gist door het 240 ml lauwe water. Laat 5 minuten staan. 
 2. Meng de bloem en het zout met een garde door elkaar. Maak in het midden een kuiltje, en schep daarin de theelepel suiker.
 3. Giet het gistmengsel in het kuiltje. Laat zonder te roeren 15 minuten staan. 
 4. Doe de zachte boter er bij. Kneed alles met de hand of in de standmixer in 6-10 minuten tot een soepel deeg. Als het deeg erg droog is, voeg dan nog een eetlepel water toe.
 5. Dek het deeg af & laat het 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur. 
 6. Stort het deeg op je werkblad (dat hoef je niet met bloem te bestrooien). Verdeel het in 12 even grote stukken deeg.
 7. Rol elk stuk deeg uit tot een lange sliert. Vorm van de slierten pretzels. Dat doe je door er een U van te vormen & daarna de twee poten van de U twee keer om elkaar heen te draaien, en dan vouw je ze naar beneden, op de onderste boog van de U. Volg je het nog? ;-) Hier kun je foto's vinden (even naar beneden scrollen op de pagina).
 8. Leg de pretzels onbedekt een uur in de koelkast. 
 9. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden. Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier (afhankelijk van de grootte van je oven: ik heb grote ovens, maar bakte ze toch in 2 keer - het zijn best grote pretzels). 
 10. Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook. Voeg beetje bij beetje de baking soda toe aan het kokende water. Zodra je dit toevoegt gaat het water even flink bruisen, dus gooi niet alles er in één keer in en houd je handen er niet te dicht bij! 
 11. Haal de pretzels uit de koelkast. Kook ze stuk voor stuk 10 seconden in het water, draai ze dan om in de pan en kook ze nog 10 seconden. Haal de pretzels daarna uit het water en leg ze op de bakplaat. 
 12. Strooi wat grof zout over de pretzels. 
 13. Bak de pretzels in 15-20 minuten goudbruin in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

M Steemers
4 jaar geleden

Mooie site die mij echt aanspreekt en uitdaagt