Volkoren aardappelbrood

Met aardappels kun je zoveel meer dan ze opbakken of er stamppot van maken. Ik maakte met CêlaVíta-aardappels dit lekkere volkoren aardappelbrood! 

Iets lekkers maken met aardappels van CêlaVíta: dat is de opdracht die ik de komende drie maanden als bloginsider van Brenda Kookt heb. Niet wetend wat voor aardappelproducten ik zou krijgen, vroeg ik om mij heen wel vast om wat ideeën voor gerechten. Een aantal collega’s reageerde daarop met de mededeling: “Wat je ook gaat maken, wij willen wel proeven!”

En daardoor viel een aantal gerechten meteen al af. Want om nou koude stamppot boerenkool op kantoor te eten… dat lijkt me niet echt smakelijk. Iets lekkers voor de lunch, werd als idee aangedragen. En wat past er nou beter bij de lunch dan een brood? Ik ging aan de slag en bakte dit volkoren aardappelbrood.

O ja, één tip: zorg voor een goed broodblik :-) Ik bakte dit brood in een cakeblik & dat ging als een tierelier, maar... de helft van het brood bleef onderin het cakeblik plakken. Beetje jammer (al konden we dat wel lekker meteen opeten & dat was dan weer mooi meegenomen!). Een cakeblik is niet echt geschikt om brood in te bakken!

Ingrediënten voor 1 brood

 • 200 gram CêlaVíta stamppot aardappelen
 • 195 ml aardappelwater
 • 60 ml warm water
 • 1 zakje droge gist (7 gram)
 • 1 eetlepel suiker
 • 320 gram bloem
 • 260 gram volkoren meel
 • 1 theelepel zout

 

En zo maak je het

 1. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar, totdat je een vork er zo doorheen prikt. Houdt 195 ml aardappelwater in een kommetje apart, niet weggooien dus! De rest van het kookvocht mag weg.
 2. Pureer de aardappels met 60 ml van het aardappelwater.
 3. Meng de gist met 60 ml warm kraanwater en 1 eetlepel suiker. Roer door elkaar en laat 5 minuten staan.
 4. Roer met een garde de bloem, volkoren meel en zout in een grote kom door elkaar. Doe de aardappelpuree en het gistmengsel er bij en kneed het zo’n 10 minuten met de hand tot een plakkerig deeg.
 5. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen tot het ongeveer twee keer zo groot is.
 6. Stort het deeg op je werkblad, en druk met je handen de lucht er uit. Druk het deeg tot een rechthoekige lap. Niet kneden of trekken, gewoon zachtjes met je handen drukken. Vouw de linkerkant van het deeg tot ongeveer het midden van de deeg lap. Vouw daarna de rechterkant van het deeg net tot over het midden (het komt dus een klein stukje over de linker deeglap). Druk met je handen van onder naar boven de resterende lucht er uit. Rol daarna de deeglap op.
 7. Leg de deegrol met de naad naar beneden in een ingevet broodblik. Bedek met plastic folie en laat ongeveer 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
 8. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden. Zet tijdens het voorverwarmen een leeg bakblik onder in de oven.
 9. Als het brood voldoende is gerezen, zet je het in de oven. Giet een beetje koud water in het lege bakblik (dat zorgt voor stoom), verlaag de oventemperatuur naar 220 graden en bak het brood in 35-40 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.


Dit is een gesponsord artikel, in samenwerking met CêlaVíta & Brenda Kookt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.