Griesmeel zuurdesembrood

Een griesmeel zuurdesembrood - dat klinkt wel wat gek, vind je ook niet? Maar je moet 't zeker even proeven: het is een heerlijk licht brood, vol van smaak. 

Dit brood was een probeersel: ik had nog wat tarwegriesmeel over en besloot daar maar een brood mee te bakken. En je ziet hoe dat is geworden: een mooi luchtig brood (zeker voor een zuurdesembrood).

Het brood smaakt heerlijk; het is een vrij neutraal brood, waar eigenlijk alles wel op kan qua beleg, maar heeft wel een volle smaak. Onze kritische middelste zoon verkoos dit brood boven vers gebakken witbrood - en dat laatste is zijn absolute favoriet! Dus. Nu moet ik weer nieuw griesmeel gaan maken, zodat ik dit brood vaker kan bakken! :-) 

Ingrediënten voor 1 brood

 • 190 gram zuurdesemstarter
 • 270 ml handwarm water
 • 260 gram tarwebloem
 • 250 gram tarwegriesmeel
 • 9 gram zout

 

En zo maak je 'm

 1. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 2. Doe de bloem, griesmeel en het zout in een andere kom & roer door elkaar.
 3. Doe de droge ingrediënten bij de natte en kneed het met de hand in 10-15 minuten tot een soepel deeg, of kneed het 10 minuten in een standmixer. 
 4. Bestuif een deegrijsmandje met bloem. Vorm van het deeg een ronde bal en leg die in de rijsmand. Mocht er een naad in het deeg zitten, zorg dan dat die aan de bovenkant komt te liggen. 
 5. Dek het deeg af met plastic & laat bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2 keer zo groot is geworden. Je kunt ook het deeg in de koelkast zetten & het daar een nacht laten staan. In de koelkast gaat het rijsproces langzamer, dus het is niet erg dat het deeg er de hele nacht in staat. De volgende ochtend zet je het nog minimaal een uur op kamertemperatuur, en ga daarna door met stap 6.
 6. Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 7. Als het brood voldoende is gerezen, kiep je de rijsmand voorzichtig om boven een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf het brood met een scherp mes in.
 8. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 25-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Laat het brood afkoelen op een rooster.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Brigitte
9 maanden geleden

Beste Syts,

DANK JE WEL voor dit recept en andere desem recepten.
Ik heb dit gemaakt met speltbloem en speltgriesmeel en het smaakte heerlijk.

Groetjes Brigitte

Sophiesfoodiefiles
6 jaar geleden

Ik had het gemaakt met eigen haverzuurdesem & daarom was mijn brood ook geel-grijs! Maar oh zo lekker!

Sophiesfoodiefiles
6 jaar geleden

Ik heb dit héérlijke brood een paar dagen geleden gemaakt!
Ik heb een eigen haverzuurdesem gebruikt! Erg smakelijk! x