Home » Recepten » Cake » Battenberg cake

Battenberg cake

Eigenlijk zouden twee van de vier vierkantjes van deze Battenberg cake roze moeten zijn... maar hoewel het beslag mooi roze de oven in ging, kwam de cake er daarna gewoon weer geel uit! Ik heb 'm toch maar gewoon in elkaar gezet. Hij is zo immers net zo lekker :-)

Een Battenberg cake is een Engelse cake met jamlaagjes er in, en is bedekt met marsepein. Als je 'm opensnijdt zie je een mooi twee-bij-twee ruitjespatroon. Hij wordt daarom ook wel een dambord cake genoemd. En het is dus de bedoeling dat er verschillende kleuren cake in de binnenkant zitten.

Dat laatste was ook mijn bedoeling, maar ik had niet een kleurstof gebruikt die sterk genoeg was. Met rode bietensap had ik een mooi roze cakebeslag gemaakt, maar dat werd tijdens het bakken dus weer geel. Leuk geprobeerd... maar de volgende keer gebruik ik toch maar een wat sterkere kleurstof! :-) 

Ik weet trouwens nog niet wat nu de beste manier is om zo'n cake te bewaren. Als je 'm inpakt in bijvoorbeeld plastic of aluminiumfolie wordt de marsepein helemaal plakkerig en klef. Hoe bewaren jullie cakes met marsepein?

Ingrediënten voor 1 cake

  • 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel (of 150 gram bloem + 4,5 gram bakpoeder)
  • paar druppels rode voedingskleurstof
  • 5-6 eetlepels frambozen- of aardbeienjam (officieel moet 't met abrikozenjam, maar die had ik niet in de kast staan). 
  • 300 gram marsepein (in een mooie kleur)

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed twee cakeblikken van 25 x 11 cm met bakpapier.
  2. Mix de boter en suiker door elkaar. Voeg de eieren en het vanille-extract toe en mix in een paar minuten tot een gladde massa.
  3. Voeg al mixend het zelfrijzend bakmeel (of de bloem met bakpoeder) toe en mix tot een egaal beslag zonder klontjes.
  4. Verdeel het beslag over twee kommen. Meng in één kom een paar druppels kleurstof door het beslag, zodat je roze cakebeslag krijgt. Schep het roze beslag in de ene cakevorm, en het gele beslag in de andere cakevorm.
  5. Schuif beide vormen in de oven en bak de cakes in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de cakes daarna in het blik op een rooster afkoelen. 
  6. Snijd de beide afgekoelde cakes bij, zodat ze mooi recht zijn. Snijd beide cakes in de lengte doormidden; je hebt nu vier even grote stroken cake. 
  7. Verwarm de jam in een pannetje op laag vuur. Smeer één zijkant van een roze cakestrook en de zijkant van een gele cakestrook in met de warme jam & plak ze daarna aan elkaar. Smeer zo alle zijkanten in met jam en plak de stroken aan elkaar. De buitenkant van het cakeblokje dat je nu hebt gemaakt hoef je nog niet in te smeren met de jam, dat komt straks. 
  8. Bestuif je werkblad en een grote roller met poedersuiker. Kneed de marsepein even door elkaar, en rol het marsepein daarna uit tot een lap die groot genoeg is om de cake aan alle kanten te kunnen bedekken. 
  9. Smeer de buitenkant van de cake helemaal in met warme jam. Wikkel daarna de marsepein er om heen. Zorg dat de naad aan de onderkant zit. Vouw de marsepein aan de zijkanten als een cadeautje dicht. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.