mexicaans maïsbrood

Ik ben gek op brood-met-iets-er-in. Een lekker notenbrood bijvoorbeeld, een suikerbrood of brood met dadels en vijgen... heerlijk! In dit hartige maïsbrood deed ik een mix van pecannoten, zongedroogde tomaat en maïskorrels. Lekker met kaas er op! 

Ingrediënten voor 1 bakplaat vol

 • 300 gram tarwebloem
 • 300 gram maïsbloem
 • 11 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 380 ml kokosmelk
 • 100 gram Jumbo Mexicaanse maaltijdmix pecan & maïs
 • 250 ml heet water


En zo maak je 'm

 1. Doe de bloem en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar.
 2. Giet de kokosmelk er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
 4. Doe de mix van pecan & maïs in een kom en giet het hete water er bij. Laat minstens 10 minuten weten. Laat de mix daarna uitlekken. 
 5. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 6. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Strooi de helft van de pecan-maïsmix over het deeg. En druk voorzichtig aan. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 7. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg. Strooi de rest van de mix over het deeg en druk zacht aan. Rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 8. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. .  
 9. Als het brood goed is gerezen zet je het in de oven. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 10. Bak het brood in 25-30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kern- temperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. Om een mooie glanzende bovenkant te krijgen kun je de bovenkant van het nog hete brood insmeren met een klontje boter. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.