Ontbijtkoek

Ontbijtkoek! Dat blijkt helemaal niet zo lastig om te maken. Je hebt er vooral veel kruiden voor nodig, een beetje geduld én je moet niet bang zijn voor vieze handen. Het is namelijk nogal een plakkerig bakproject! Maar dat is het allemaal wel waard, want het resultaat is erg lekker. 

Voor ontbijtkoek zijn heel veel verschillende namen: hij wordt o.a. ook wel honingkoek, peperkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd. Bij kruidkoek heb ik zelf een totaal andere koek voor ogen, jullie ook? Dan denk ik meer aan dit soort kruidkoek (super lekker!). De 'echte' ontbijtkoek maak je met roggemeel en honing. In veel recepten wordt stroop en tarwebloem gebruikt, maar dat is dus niet zoals je 'm hoort te maken. 

Ik koos dus voor de 'ouderwetse' ingrediënten - en dat is een plakkerig project! Ik waarschuw je maar vast. Het voordeeg (dat je een dag laat rusten, zodat de smaak er goed kan intrekken) is al heel erg kleverig, en als je er de volgende dag de kruiden en extra honing aan toevoegt plak je zelf ook helemaal. Maar er rolt na een klein uur toch een echte ontbijtkoek uit de oven. En dat is leuk, vind je niet? 

Ingrediënten voor 1 kleine ontbijtkoek

Voor het voordeeg:

  • 150 gram honing
  • 110 ml water
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 250 gram volkoren roggemeel

En dit voeg je na een dag nog toe:

  • 50 gram honing
  • 7,5 gram baking soda
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1,5 theelepel kaneel
  • handje grote parelsuiker (ik gebruikte P4)

 

En zo maak je 'm

  1. Breng in een pannetje al roerend de honing, water, basterdsuiker, zout en koekkruiden aan de kook. Haal dan de pan van het vuur. 
  2. Roer het roggemeel er door heen. Je hebt nu een taai, kauwgomachtig deeg. Doe dit in een afsluitbaar bakje en zet het 24 uur in de koelkast. 
  3. Haal het deeg uit de koelkast en laat het een uurtje op kamertemperatuur komen.
  4. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een klein cakeblik van 11 x 21 cm met bakpapier.
  5. Kneed met je handen de 50 gram honing, baking soda, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel door het voordeeg. Dit is een plakkerig klusje en waarschijnlijk denk je in dit stadium: 'ik weet niet of dit ooit wat gaat worden...', maar gewoon doorgaan hoor! Het komt echt goed. :-)
  6. Leg het deeg in het cakeblik. Strooi er een handje parelsuiker over heen en druk dat een beetje aan. 
  7. Bak de ontbijtkoek in 50 minuten in de oven gaar. Laat daarna in het cakeblik afkoelen. 


 

Reactie plaatsen

Reacties

Marco
4 jaar geleden

Bakpoeder te weinig of vergeten, oven niet voorverwarmd ?

John Vels
4 jaar geleden

Goedemorgen bak vrienden,

Gisteren het recept van deze ontbijtkoek uitgevoerd. Nadat voordeel 24 uur in koelkast had gestaan op kamertemperatuur gebracht. Vervolgens volgens recept afgewerkt. Laat het nu zijn dat de koek totaal niet wou rijzen! Er bleef geen deeg meer aan prikker zitten, en na afkoelen en doorsnijden bleek het een hard uitgedroogd blok te zijn. Weet iemand wat de oorzaak zou kunnen zijn?