Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » Donuts uit de oven

Donuts uit de oven

Donutsuitdeoven38.jpg

Vinden jullie donuts ook zo lekker? Wij eten ze niet zo vaak, want het is best een vette hap. Deze donuts uit de oven zijn een stuk gezonder én erg lekker!

Donuts worden meestal gefrituurd, vandaar dat ze zo vet zijn. Ik was erg benieuwd of donuts uit de oven ook lekker zouden zijn. En dat zijn ze! Qua structuur lijken ze ook wel op gefrituurde donuts: het is luchtig deeg (al zijn gefrituurde donuts nog wat smeuïger). 


Het suikerlaagje is natuurlijk niet zo verantwoord. Maar op een donut hoort een lekker laagje, toch? Ik had er ook chocolade op kunnen doen (leek mij zelf namelijk nóg lekkerder), maar suiker was sneller klaar. En aangezien dit toch een testproject was - ik had nog niet eerder donuts gebakken - wilde ik er ook weer niet ál te veel werk van maken.

Die chocoladelaag doe ik de volgende keer wel, want de donuts zijn geslaagd (ze gingen allemaal op)! Die gaan we dus zeker nog een keer maken. Dan maak ik het gat in het deeg alleen wel wat kleiner, want nu zijn het wel wat dunne donuts geworden. Ik wist niet hoeveel het deeg tijdens het bakken zou rijzen en ik had dus vrij grote gaten uit het deeg gestoken. Iets te groot, bleek. Dat kan de volgende keer wel iets kleiner dus!

Ingrediënten

 • 325 gram bloem
 • 160 ml lauwe halfvolle melk
 •  4 gram droge gist
 • 11 gram roomboter
 • 1 ei
 • 65 gram kristalsuiker
 • 1/2 theelepel zout

Voor de toplaag

 • 50 gram gesmolten boter
 • kaneelsuiker, basterdsuiker, kristalsuiker, gekleurde suiker of andere versiering

 

En zo maak je het

 1. Roer de gist door de melk. Laat 5 minuten staan.
 2. Mix de boter, suiker en eieren door de melk. Voeg vervolgens de bloem, eieren en zout toe. Mix alles met een mixer met deeghaken goed door elkaar. Als het deeg nog te plakkerig is, doe er dan wat extra bloem door heen. Het deeg moet net niet meer kleven. 
 3. Kneed het deeg met de hand nog even door en maak er een bal van. Leg die in een kom, doe daar een theedoek over heen en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
 4. Strooi wat bloem op je werkblad en rol daarop het deeg met een deegroller uit tot een plak van ongeveer 1,5 cm dik. Je kunt het deeg tussen twee vellen bakpapier uitrollen.
 5. Steek met een ronde uitsteekvorm rondjes uit het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek dan met een kleine ronde uitsteekvorm uit elke donut een gat. Niet té grote gaten maken! Van die uitgestoken rondjes kun je natuurlijk nieuwe donuts uitsteken, maar ik bakte ze gewoon zo in de oven (dan krijg je dus kleine ronde broodjes). 
 6. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de donuts nog 45 minuten rijzen.
 7. Verwarm de oven voor op 190 graden.
 8. Bak de donuts in 8-10 minuten gaar. Laat afkoelen op een rek.
 9. Haal elke donut daarna eerst met de bovenkant door de gesmolten boter en daarna door de suiker.

 

Donutsuitdeoven31_vk.jpg
Donutsuitdeoven8.jpg
Donutsuitdeoven26_vk.jpg
Donutsuitdeoven13.jpg
Donutsuitdeoven15_vk.jpg
Donutsuitdeoven54.jpg
Donutsuitdeoven23.jpg
Donutsuitdeoven44.jpg
Donutsuitdeoven31.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.