roze koeken

Roze koeken! ~ Eigenlijk zijn het helemaal geen koeken, maar platte cakejes met een roze glazuurlaag er bovenop. Ze zijn helemaal niet zo moeilijk om te maken; de grootste kunst is nog om er voor te zorgen dat de cakejes plat blijven.

Tijdens het bakken gaan de cakejes rijzen - en dat wil je bij deze koeken natuurlijk juist níet. Om dat zoveel mogelijk tegen te gaan, legde ik tijdens de helft van de baktijd een ovenschaal bovenop de muffinvorm. En zodra de cakejes klaar waren, legde ik ze op de kop op een glazen snijplank, met nog een andere snijplank er bovenop. Daarna waren ze nagenoeg  helemaal plat.  

Voor de roze laag gebruikte ik trouwens geen chemische rode kleurstof, maar... een beetje bietensap! Leuk hè. Gewoon uit een blikje met rode bietjes. En dat leverde een heel mooi roze kleurtje op. 

Ingrediënten voor 8 koeken

 • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 2 middelgrote eieren
 • 1/2 theelepel vanille-extract
 • 1/2 theelepel dr. Oetker citroenrasp
 • 100 gram tarwebloem
 • snuf zout

Voor de roze glazuurlaag:

 • 125 gram poedersuiker 
 • 1-1,5 eetlepels rode bietensap (het sap dat in een potje of blikje rode bieten zit)

 

En zo maak je ze

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Mix de zachte boter en suiker door elkaar met een mixer. Voeg de eieren, het vanille-extract en de citroenrasp toe en mix alles tot een gladde massa.
 3. Roer de bloem en een snuf zout door elkaar, en voeg dit al mixend toe, tot je een egaal beslag hebt zonder klontjes.
 4. Vet een muffinblik goed in met boter of bakspray en bestuif de vormpjes daarna met wat bloem. Verdeel het beslag over 8 vormpjes. 
 5. Leg een ovenbestendige plaat of een grote ovenschaal met platte onderkant bovenop het muffinblik. Dat zorgt er voor dat de koeken wat minder rijzen & zo plat mogelijk blijven. Zet de vorm in de oven.
 6. Haal na 10 minuten de plaat of ovenschaal van de muffinvorm. Bak de koeken daarna nog 10-12 minuten. Je kunt met een satéprikker testen of ze klaar zijn: kleeft er beslag aan, dan moeten ze nog wat langer in de oven blijven. 
 7. Haal het muffinblik uit de oven. Leg er een grote glazen snijplank bovenop en draai de vorm mét snijplank meteen om, zodat de koeken op de kop liggen. Haal na vijf minuten de muffinvorm er af, en leg een andere glazen snijplank op de cakejes. Als de bovenkant toch nog een beetje bol is geworden tijdens het bakken, worden ze zo tijdens het afkoelen weer plat. Laat de koeken op deze manier helemaal afkoelen.
 8. Meng de poedersuiker met een beetje bietensap. Doe er beetje bij beetje wat sap bij (niet meteen 2 eetlepels er bij doen, want dan heb je misschien teveel), totdat je een glad en dik glazuur hebt wat goed smeerbaar is.
 9. Smeer op elke koek een mooie laag roze glazuur. Laat de glazuur daarna uitharden. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.